Uutta tietoa diabeteksen ilmaantuvuudesta ja uusien potilaiden lukumäärästä alueittain ja koko maassa

Julkaisuajankohta 20.11.2024 15.27
Uutinen

Diabetesrekisterin vertaiskehittämispäivässä 19.11.2024 esiteltiin uusina laadun indikaattoreina diabeteksen ilmaantuvuus ja uusien potilaiden lukumäärä koko Suomessa ja hyvinvointialueittain sekä kroonisen munuaistaudin riskiluokat.  

Tyypin 1 diabeteksen  ilmaantuvuus on Suomessa maailman korkeimpia. Vuonna 2023 ilmaantuvuus oli kaikilla potilailla 20/100 000 ja alle 18-vuotiailla 63/100 000 diabetesta sairastamatonta kohti.

Joka vuosi noin 1 100 potilasta sairastuu tyypin 1 diabetekseen. Vuosina 2019–2022 havaittiin alle 18-vuotiaiden tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuudessa nopeaa kasvua, joka näyttää vuoden 2023 tietojen perusteella tasaantuvan.

"Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus. Kirjallisuudesta löytyy näyttöä siitä, että koronaepidemia kiihdytti autoimmuuniprosessia ja sai useamman potilaan etenemään tyypin 1 diabeteksen esivaiheista insuliinihoitoa vaativaksi kliiniseksi sairaudeksi. Koronaepidemian aikana tyypin 1 diabeteksen hoitotasapaino huononi osassa hyvinvointialueita ja samaan aikaan uusien tapausten määrä kasvoi", kuvaa diabetesrekisterin vastuuhenkilö Saara Metso.

Tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuudessa huomiota on kiinnitettävä etenkin alle 40-vuotiaana sairastuneisiin korkean komplikaatioriskin vuoksi 

Suomessa diagnosoidaan tyypin 2 diabetes joka vuosi noin 23 000 henkilöllä. Nuorten eli 18-39-vuotiaiden tyypin 2 diabetesta sairastavien ilmaantuvuus oli vuonna 2023 110/100 000 diabetesta sairastamatonta asukasta kohden. Ilmaantuvuus on vahvassa nousussa tässä ikäryhmässä.

Koska alle 40-vuotiaana tyypin 2 diabeteksen sairastuneilla on omattavasti korkeampi riski saada komplikaatioita kuin iäkkäänä sairastuneilla, on etenkin tämän ryhmän ennaltaehkäisyyn ja hyvään hoitoon kiinnitettävä erityistä huomiota.

Koko maassa diabetesta sairastavia on puoli miljoonaa. Jotta taloudellisia ja henkilöstöresursseja saadaan kohdennettua kustannusvaikuttavasti, on tärkeää tunnistaa suurimmassa komplikaatiovaarassa olevat potilaat. Tähän ryhmään kuuluvat nuorena sairastuneiden lisäksi ne potilaat, joilla on suuri tai erittäin suuri munuaistaudin etenemisen sekä sydän- ja verisuonisairauksien riski.

Diabetesrekisterin uutena indikaattorina on esitelty munuaistaudin riskiluokat, joiden perusteella määräytyy muun muassa LDL-kolesterolin eli ns. pahan kolesterolin hoitotavoitteet sekä tyypin 2 diabeteksen ennustetta parantavien lääkkeiden käyttö. 

Tyypin 1 diabetesta sairastavista 18-74-vuotiaista potilaista 7 prosentilla on suuri tai erittäin suuri riski sairastua munuaistautiin tai sydänsairauksiin. 

"Tyypin 2 diabetesta sairastavilla valkuaisvirtsaisuuden seulonta toteutuu vasta 59 prosentilla potilaista. Koko Suomen tuloksia ei siis vielä voida raportoida, mutta suureen tai erittäin suureen riskiin kuuluvien potilaiden osuus näyttää olevan noin 7 prosenttia myös tässä diabetestyypissä", Metso toteaa.

Diabeteksen hoitoa kehitetään vertaiskehittämistoiminnalla – tule mukaan!

Vertaiskehittämistyössä verkostoidutaan muiden diabeteksen hoidon kehittämisestä kiinnostuneiden kanssa ja pohditaan yhdessä muun muassa diabeteksen hoidon laadun indikaattoreita sekä tunnistetaan hoitovajeita.

Diabetesrekisterin vertaiskehittämispäivään 19.11.2024 osallistui yli 200 diabeteksen hoidon kehittämisestä kiinnostunutta ammattilaista. Tilaisuudessa esiteltiin diabetesrekisterin uusia indikaattoreita sekä kuultiin esimerkkejä onnistuneista kehittämishankkeista esimerkiksi valkuaisvirtsaisuuden seulonnan kattavuuden ja glukoositasapainon parantamisessa. 

Laaturekisterien yhteinen vertaiskehittämispäivä järjestetään 22.5.2025 Tampereella. Diabetesrekisterin oma vertaiskehittämispäivä pidetään taas marraskuussa 2025. 

Tutustu diabetesrekisterin uuteen raporttiin 

Lisätietoja

Saara Metso
Diabetesrekisterin vastuuhenkilö
puh. 040 531 0154
[email protected]

Pia Pullinen
erikoissuunnittelija
THL
puh. 029 524 7607
[email protected]

Kansantaudit Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla laaturekisteri - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla tilastouutinen - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla