Uutta tietoa HPV-tyyppien aiheuttamien infektioiden ja syövän esiasteiden käsittelystä kohdunkaulasyövän seulonnassa
Tuoreessa väitöstutkimuksessa selvitetään, miten eri kohdunkaulasyöpää aiheuttavien HPV- eli papilloomavirustyyppien aiheuttamia infektioita ja syövän esiasteita pitäisi kohdunkaulasyövän seulonnassa käsitellä.
”HPV-seulonnassa tulee tällä hetkellä todella paljon positiivisia tuloksia, mutta kaikki positiivisen tuloksen saaneet eivät ole riskissä sairastua kohdunkaulasyöpään. Suurin osa HPV-infektioista ja osa kohdunkaulasyövän esiasteista paranee itsestään. Tässä tutkimuksessa teemme pitkäaikaisen rekisteriseurannan aineistolle, joka on kerätty 2000-luvun alussa ja yritämme löytää tapoja erotella seulonnassa suuressa syöpäriskissä olevat henkilöt”, kertoo väitöskirjatutkija, Suomen Syöpärekisterin Maija Vahteristo.
Kohdennus todennäköisimmin kohdunkaulasyöpää aiheuttaviin virustyyppeihin
Tutkimusaineisto on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja tutkimuksen odotetaan tuovan ratkaisuja HPV-testiin perustuvan seulonnan merkittävimpään ongelmaan eli suureen lähetemäärään kohdunkaulasyövän esiasteiden diagnostiikkaan ja hoitoon.
”Tiedetään, että kaikista HPV-tyypeistä 12 on varmuudella karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia. Osa näistäkin virustyypeistä aiheuttaa kohdunkaulasyöpää huomattavasti todennäköisemmin kuin toiset. Emme kuitenkaan toistaiseksi tiedä varmuudella, miten eri HPV-tyyppejä pitäisi seulonnassa käsitellä”, Vahteristo toteaa.
Näytekeräys on juuri valmistunut ja näytteet on lähetetty analysoitavaksi Ruotsiin Karoliinisen Instituutin kansainväliseen HPV-vertailulaboratorioon. Laboratoriossa selvitetään, mikä HPV-tyyppi tai mitä HPV-tyyppejä missäkin näytteessä on. Laboratorioanalyysin jälkeen syöpärekisterin ja THL:n hoitoilmoitusrekisterin tietojen avulla selvitetään, millainen riski eri HPV-tyypeillä on kehittyä vakaviksi syövän esiasteiksi tai syöväksi.
Tutkimuksesta tietoa siitä, keitä seulonnassa kannattaa seurata eli kenellä korkein syöpäriski
”Tutkimuksemme avulla saamme toivottavasti tärkeää tietoa siitä, keitä meidän kannattaa seulonnassa seurata ja keitä ei, ja siitä kenellä on korkein syöpäriski. Näin voimme ohjata terveydenhuollon resurssit oikeaan osoitteeseen ja välttää turhia, seulottuja henkilöitä psyykkisesti ja fyysisesti kuormittavia jatkotutkimuksia ja -hoitoja”, Vahteristo kuvaa.
”THL:ssä tehdään paljon HPV-tautitaakkaan ja HPV-rokotuksiin liittyvää arviointia. Seulontaikäisessä väestössä esiintyviä HPV-tyyppejä koskevia tuloksia voidaan jatkossa hyödyntää myös näissä arvioinneissa ja erityisesti pohdittaessa HPV-rokottamisen vaikutuksia kohdunkaulasyövän seulontaohjelmaan”, korostaa tutkimuksen vastuullinen johtaja, THL:n ylilääkäri Maarit Leinonen.
Aiheesta lisää
Pakkasessa syöpäseulontaa kehittämässä
Suomen Syöpärekisterin uutinen 29.6.2023
Lisätietoja
Maija Vahteristo
Suomen Syöpärekisteri
väitöskirjatutkija
puh. 050 337 5870
[email protected]
Maarit Leinonen
THL
ylilääkäri, tutkimuksen vastuullinen johtaja
puh. 029 524 7640
[email protected]