Vammaisten ihmisten kokemaa lähisuhdeväkivaltaa selvitetään ensimmäistä kertaa – vastaa kyselyyn

Julkaisuajankohta 10.5.2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on avannut yhdessä Invalidiliitto ry:n ja Kynnys ry:n kanssa kyselyn, jonka avulla selvitetään vammaisten ihmisten kokemaa lähisuhdeväkivaltaa. 

Kysely on avoinna 10.5.–30.6.2021. Kysely on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille vammaisille henkilöille. Kyselyyn vastataan nimettömästi eikä siinä kerätä henkilötietoja. 

Kysely on osa tutkimusta, jossa selvitetään ensimmäistä kertaa Suomessa vammaisten lasten, nuorten ja aikuisten kokemaa lähisuhdeväkivaltaa, sen yleisyyttä ja palvelujen saatavuutta. Tutkimuksen kohteena ovat lähisuhdeväkivallan muodot, lähisuhdeväkivallasta aiheutuneet seuraukset sekä avun hakemisen tavat ja kohteet. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään riskitekijöitä, jotka altistavat vammaiset ihmiset lähisuhdeväkivallalle ja mahdollisesti estävät heitä ilmoittamasta kokemastaan väkivallasta tai estävät heidän pääsynsä palvelujen piiriin.

”Vammaisten ihmisten kokemasta lähisuhdeväkivallasta ei ole olemassa tutkittua tietoa, eikä lähisuhdeväkivaltaa aina välttämättä edes tunnisteta. Tietoa kaivataan kipeästi”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Maria Valtokari. ”Tutkitun tiedon perusteella on mahdollista suunnitella toimenpiteitä, joiden avulla lähisuhdeväkivalta voidaan tunnistaa, sitä voidaan ehkäistä ja siihen voidaan puuttua.”

Tutkimuksen tulokset ja niiden perusteella laaditut toimenpidesuositukset julkaistaan vuoden 2022 alkuun mennessä.

Lisätietoa tutkimuksesta ja linkki kyselyyn

www.thl.fi/vammaistenlahisuhdevakivalta

Yhteystiedot

Minna-Liisa Luoma
horisontaalitoiminnan johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 7260
sähköposti: [email protected] 

Maria Valtokari
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8203
[email protected]

Pääsivusto Toimintakyky Vammaisuus Väkivalta pääuutinen - thlfi tutkimusuutinen - thlfi