Vastaanottokeskusten ammattilaisille kehitetään koulutuskokonaisuutta turvapaikanhakijoiden mielenterveyden edistämisestä

Julkaisuajankohta 2.6.2023

Vastaanottokeskuksissa työskentelevät ammattilaiset kohtaavat jatkuvasti turvapaikanhakijoita ja heillä on siksi erittäin tärkeä rooli turvapaikanhakijoiden arjessa ja tämän hetkisessä elämässä. Arjen toiminta ja kohtaamiset vaikuttavat myös mielenterveyteen.  

Ammattilaisille tarjotaan tietoa ja koulutusta mielenterveyttä edistävistä keskusteluaputaidoista

Huhtikuun alussa käynnistynyt Keskusteluaputaitoja vastaanottokeskuksiin - mielenterveyttä turvapaikanhakijoille (TAVATA) -hankkeemme tavoitteena on lisätä vastaanottokeskusten ammattilaisten tietoa ja mielenterveysosaamista, jotta he voisivat paremmin edistää turvapaikanhakijoiden mielenterveyttä erilaisissa arkisissa kohtaamisissa.

Hankkeessa tuotetaan ammattilaisille suunnattu koulutuskokonaisuus, joka on laaja, laadukas ja aikaa kestävä. Koulutus käsittelee erilaisia keskusteluaputaitoja ja se on sovitettu juuri vastaanottokeskusympäristöön.

”Keskusteluaputaitoja vahvistamalla kaikki ammattikunnat voivat työssään edistää turvapaikanhakijoiden mielenterveyttä. Kehittämistyön pohjaksi hankkeessa tuotetaan myös uutta määrällistä ja laadullista tietoa turvapaikanhakijoiden terveydestä ja erityisesti mielenterveydestä”, projektipäällikkö Antti Klemettilä kertoo.

Koulutus valmistuu vuoden 2025 aikana. Koulutusta kehitetään yhteistyössä vastaanottokeskuksissa työskentelevien ammattilaisten kanssa.

Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Maahanmuuttovirasto sekä MIELI Suomen Mielenterveys ry. Hanke kestää kaksi ja puoli vuotta ja sitä rahoittaa Euroopan unionin Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF).

Lisätietoa

TAVATA-hankken verkkosivut

Antti Klemettilä
projektipäällikkö
puh. 029 524 7398
[email protected]

Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus