Vertaisarviointia tulee lisätä mielenterveyssovellusten kehittämisessä – aiheesta ensimmäinen asiantuntijaselvitys

Julkaisuajankohta 22.3.2023

Vertaisarvioitua tutkimustietoa teknologia-avusteisista mielenterveyssovelluksista löytyy Suomessa vielä vähän. THL:n asiantuntijaselvityksessä tunnistettiin 17 sovellusta, joista enemmistö on suunniteltu aikuisväestölle. Suomessa sovelluksia käytetään esimerkiksi lievien mieliala-, ahdistuneisuus- tai stressioireiden ennaltaehkäisyyn tai hoitoon.

Suomessa tarvitaan laajempaa osaamista siihen, miten tutkimuspohjaisesti arvioidaan mielenterveyssovellusten käytettävyys, soveltuvuus, vaikuttavuus ja kustannusvaikuttavuus. Tämä olisi myös hyvä pohja sovellusten rahoittamiselle ja käyttöönotolle.

Sovellusten laatua tulee arvioida

Aineiston keruun aikana ilmeni, että Suomessa on valtakunnallisessakin käytössä lukuisia sovelluksia, joista ei löydy julkaisuja.

”Vertaisarvioidut julkaisut ovat keino varmistaa sovellusten laatu”, sanoo ylilääkäri Outi Linnaranta THL:stä. Vertaisarvioinnilla pyritään varmistamaan toiminnan läpinäkyvyys, olemassa olevan tiedon hyödyntäminen ja menetelmien asianmukainen testaaminen ennen laajempaa käyttöönottoa.

"Julkaisut kartuttavat myös yleistä tietopohjaa mielenterveyssovellusten kehittämisestä. Se helpottaa yhteiskehittämistä, jolloin myös resursseja voidaan kohdentaa tehokkaammin", Linnaranta tähdentää.

Laadukas kehittäminen edellyttää yhteistyötä

Mielenterveyssovellusten laajempaa käyttöönottoa ja laadun varmistamista voitaisiin vahvistaa nykyistä laaja-alaisemmalla yhteistyöllä.

”Parhaita tuloksia on saatu, kun yhteistyössä on alusta alkaen mukana terveydenhuollon organisaatioiden, tutkijoiden ja asiantuntijoiden, yritysten ja potilaiden edustus.” sanoo hankepäällikkö Aija Lähdesmäki.

Julkaistu Tutkimuksesta tiiviisti -asiantuntijaselvitys on valmistunut Suomen kestävän kasvun ohjelman työn tuloksena. Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. THL on saanut rahoitusta Kestävän kasvun ohjelmaan EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).

Aiheesta lisää:

Tutkimuksesta tiiviisti: Teknologia-avusteiset mielenterveyden hoitomenetelmät Suomessa (Julkari) 

Suomen kestävän kasvun ohjelma (RRP)

Mielenterveyssovellusten arviointi kuuluu ohjelman Tietopohja ja vaikuttavuus -kokonaisuuteen.

Lisätietoa:

Outi Linnaranta
ylilääkäri
puh. 029 524 7517

Aija Lähdesmäki
hankepäällikkö
puh. 029 524 7737

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Mielenterveys Mielenterveys Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla rrp - Mielenterveys sostiedonhallinta - Mielenterveys