Vesimikrobiologisten analyysitulosten tallennuskoodeihin muutoksia vuoden 2025 alussa

Julkaisuajankohta 22.8.2024 12.26
Uutinen

THL on selvittänyt, minkälaisia vesimikrobiologisia analyysimenetelmiä testauslaboratorioilla Suomessa on käytössä sekä minkälaisilla koodeilla ja analyysimenetelmillä laboratoriot tallentavat vesimikrobiologisia analyysituloksia Vesla-, Povet- ja Vati-tietojärjestelmiin. Vesimikrobiologista analytiikkaa tekeville laboratorioille suunnatun kyselyn avulla kerättiin tietoa myös siitä, minkälaisia analyysimenetelmiä Vesla-tietojärjestelmässä olevat vesimikrobiologisten muuttujien koodit vastaavat.

Selvitystyön perusteella voidaan todeta, että suurimmalla osalla testauslaboratorioista on käytössä voimassa olevien standardimenetelmien mukaiset vesimikrobiologiset määritysmenetelmät. Osan käytössä olevista DB-koodeista havaittiin kuitenkin vastaavan vanhentuneita määritysmenetelmiä tai niiden suurenimi oli vanhentunut. Hankkeessa tehdyn kyselyn perusteella suuri osa vastaajista käytti vesimikrobiologisten analyysitulosten tallentamiseen 3000- ja 4000-alkuisia DB-koodeja, joiden määritysmenetelmät ovat tiedossa. Joidenkin DB-koodien taustalla olevaa määritysmenetelmää ei kuitenkaan saatu selvitettyä.

Hankkeen perusteella on nyt hallinnonalojen välisessä yhteistyössä sovittu, että vesimikrobiologisten analyysitulosten tallentamisessa käytetään jatkossa ainoastaan DB-koodeja, jotka vastaavat voimassa olevia vesimikrobiologisia menetelmästandardeja ja joiden standardinumero on kirjattu DB-koodiin. Tämä tarkoittaa pääosin 3000- ja 4000-alkuisia DB-koodeja. Muut Vesla- ja Povet-tietojärjestelmässä käytössä olleet DB-koodit poistetaan käytöstä, jolloin niillä ei voi enää jatkossa tallentaa vesimikrobiologisia analyysituloksia. Lisäksi käytöstä poistetaan elintarvikenäytteiden analyysikoodit, jolloin niillä ei voi enää jatkossa tallentaa vesimikrobiologisia analyysituloksia Vati-tietojärjestelmään.

Lue lisää: Ympäristöseurannoissa käytettävät vesimikrobiologiset määritysmenetelmät – Loppuraportti

Jatkossa käytettävät DB-koodit sekä käytöstä poistettavat koodit on kuvattu hankkeen loppuraportin taulukoissa 7., 8. ja 9. sekä 3. liitteen taulukossa.

Käytöstä poistettavat koodit poistuvat käytöstä vuoden 2025 alussa, johon mennessä laboratorioiden on siirryttävä käyttämään raportissa kuvattuja jatkossa käytettäviä DB-koodeja. Mikäli laboratoriot ilmoittavat syksyn 2024 aikana, että siirtymäaika on liian lyhyt tai laboratoriot tarvitsevat koodeja vielä vuoden 2025 aikana, koodien käytöstä poistoa voidaan pyynnöstä siirtää myöhemmäksi tarvittavien koodien osalta.

Mikäli laboratorionne tarvitsee poistettaville koodeille lisäaikaa, olettehan yhteydessä Kristiina Valkamaan mahdollisimman pian (yhteystiedot alla).

Taustatietoa hankkeesta

Ympäristöministeriön (YM), sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä maa- ja metsätalousministeriön (MMM) lainsäädännön velvoittamana tehdään monenlaisia vesimikrobiologisia analyysejä niin luonnonvesistä, talousvedestä, pakatusta vedestä, alkutuotannossa käytettävästä vedestä kuin elintarvikehuoneistojen käyttämästä vedestä. Tällaiset vesimikrobiologiset analyysitulokset on tallennettu hallinnonalojen omiin tietojärjestelmiin aikojen saatossa luoduilla koodeilla. Lopputulemana on ollut, että vesimikrobiologisten analyysitulosten tallentamisessa käytettäviä koodeja on ollut käytössä runsaasti ja joidenkin koodien määritysmenetelmät eivät ole tiedossa. Lisäksi osalle määritysmenetelmistä havaittiin olevan useita päällekkäisiä koodeja. 

Ympäristöseurannoissa käytettävät vesimikrobiologiset määritysmenetelmät -hanke toteutettiin, sillä vesimikrobiologisten analyysitulosten tallentamisessa käytettävien koodien selvitystyölle ja eri tietojärjestelmien koodien harmonisoinnille tunnistettiin olevan tarvetta. Hanketta rahoitti ympäristöministeriö ja hanke toteutettiin yhteistyössä Ruokaviraston, Valviran ja Syken kanssa. Hankkeen sidosryhminä olivat  ELY-keskukset sekä vesimikrobiologisia analyysejä tekevät testauslaboratoriot Suomessa.

Kristiina Valkama
tutkija
THL
puh. 029 524 7638
[email protected]

Tarja Pitkänen
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6315
[email protected]

Ympäristöterveys Ympäristöterveys laboratorio - Ympäristöterveys