Viisi tekijää selittää yli puolet sydän- ja verisuonitautisairastuvuudesta maailmanlaajuisesti

Julkaisuajankohta 12.9.2023

Sydän- ja verisuonitaudit ovat merkittävä tautitaakan aiheuttaja ja tärkein kuolinsyy Suomessa ja maailmalla. Sydän ja verisuonitautien tärkeimmät muutettavissa olevat riskitekijät ovat tupakointi, kohonnut verenpaine, kohonnut veren kolesteroli, lihavuus ja diabetes. 

The New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että nämä viisi riskitekijää selittävät yli puolet sydän- ja verisuonitautisairastuvuudesta maailmassa. Kokonaiskuolleisuudesta nämä tekijät selittävät noin viidenneksen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin riskitekijöiden selitysosuutta sydän- ja verisuonitauteihin sairastumiseen sekä kokonaiskuolleisuuteen kahdeksalla maantieteellisellä alueella: Pohjois-Amerikka, Latinalainen Amerikka, Länsi-Eurooppa, Itäinen Eurooppa ja Venäjä, Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä, Saharan eteläpuoleinen Afrikka, Aasia ja Australia. Tutkimuksen tulokset perustuvat yli 1,5 miljoonan henkilön sairastuvuuden ja kuolleisuuden seurantaan 34 maassa. Tutkittavista yli puolet oli Länsi-Euroopasta. Suomesta tutkimuksessa olivat mukana THL:n FINRISKI- ja Terveys 2000 -tutkimukset.

Riskitekijöiden yleisyys ja merkitys sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen vaihteli alueittain

Riskitekijöiden yleisyys ja merkitys sydän- ja verisuonitautisairastuvuuden ja kuolleisuuden aiheuttajana vaihteli alueittain. Tupakointi oli yleisintä Latinalaisessa Amerikassa (31 %) ja vähäisintä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä ja Australiassa (14 %). Diabetes oli yleisintä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä (18 %) ja harvinaisinta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa (2 %). 

Länsi-Euroopan väestöstä 21 prosenttia tupakoi ja diabetes oli todettu noin viidellä prosentilla tutkimukseen osallistuneista. Keskimääräinen painoindeksi oli korkein Latinalaisessa Amerikassa ja matalin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Verenpaine- ja kolesterolitasot olivat korkeimmat Länsi-Euroopassa ja vastaavasti matalimmat Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä sekä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Tutkittavien määrä oli kuitenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa selvästi muita alueita vähäisempi, mikä heikentää alueen tulosten luotettavuutta. 

Viiden tutkitun riskitekijän osuus sairastuvuuteen vaihteli jonkin verran alueittain. Osuus oli suurin Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä (62 %). Länsi-Euroopassa osuus oli noin 54 prosenttia. 

Riskitekijöiden selitysosuus sairastuvuuteen oli kaikilla alueilla naisilla hieman korkeampi kuin miehillä. Maailmanlaajuisesti riskitekijöiden selitysosuus sydän- ja verisuonitautien riskiin oli naisilla 57 prosenttia ja miehillä 53 prosenttia. Yksittäisistä riskitekijöistä suurin selitysosuus oli systolisella verenpaineella.

Tutkimus osoitti, että sydän- ja verisuonitautien aiheuttamaa tautitaakkaa voidaan merkittävästi vähentää vaikuttamalla viiteen elintavoista ja elinympäristöstä riippuvaan riskitekijään. Ennaltaehkäisyn merkitys on erityisen tärkeää alueilla ja maissa, joissa sairauksien hoitomahdollisuudet ovat rajalliset.   

Lähde: 

The Global Cardiovascular Risk Consortium, Global Effect of Modifiable Risk Factors on Cardiovascular Disease and Mortality, N Engl J Med. 2023 Aug 26. doi: 10.1056/NEJMoa2206916. Online ahead of print. PMID: 37632466

Lisätietoja: 

Pekka Jousilahti
tutkimusprofessori
THL
029 524 8623 
[email protected]

Veikko Salomaa
tutkimusprofessori (emeritus)
THL
puh. 029 524 8620
[email protected]

FINRISKI-tutkimus 

Terveys 2000 
       

Kansantaudit Kansantaudit