Vuoden 2024 TerveSos-palkinnon on voittanut Monialainen liikkuva tiimi Nopsajalka

Julkaisuajankohta 7.5.2024 16.25
Uutinen

Vuoden 2024 TerveSos-palkinnon on voittanut toimintamalli Monialainen liikkuva tiimi Nopsajalka Keski-Suomen hyvinvointialueelta. Palkinto on tunnustus tiettyyn teemaan liittyvälle innovatiiviselle tai poikkeuksellisen onnistuneelle ratkaisulle. Palkintohaku on osa vuosittain järjestettävää TerveSos-tapahtumaa. Palkintosumma on 2 000 euroa.

Kilpailun teemana oli tänä vuonna Monialainen asiakas- ja palveluohjaus ehkäisevässä ja edistävässä työssä.

Mukaan haettiin uusia toimintamalleja, joiden avulla järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueiden asiakkaat saavat tukea hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseen. 

Tiimi auttaa asiakasta saamaan tarvitsemansa palvelut

Kilpailuehdokkaisen arvioinnissa painotettiin sujuvia ja monialaisia polkuja palvelusta toiseen.

Monialainen liikkuva tiimi Nopsajalka -toimintamallissa tiimin tehtävänä on tukea vaikeassa tai heikossa asemassa olevaa asiakasta saamaan tarvitsemiaan palveluita. 

Tiimissä on aikuissosiaalityön, päihde- ja mielenterveys, kriisi- ja traumatyön, asumisneuvonnan sekä lastensuojelun osaamista ja kokemusta. Asiakkaat ohjautuvat palveluun pääasiassa yhteistyöverkoston kautta, kuten sosiaalipalveluista, terveyskeskuksista, rikosseuraamuslaitokselta ja vankiloista. Asiakas voi myös itse hakeutua palveluun.

Tiimi selvittää asiakkaan palvelutarpeet sekä ohjaa ja kannattelee häntä saattaen vaihtaen eri palveluihin. Toimintaan on kytketty myös tutkimusta ja arviointia: mallin on todettu vähentävän asunnottomuuden, terveyspalvelujen ja muiden viranomaispalvelujen tarvetta, mikä tuo säästöjä. 
Kohderyhmä on vaativa – työ vaatii rohkeutta puuttua, diplomatian taitoja sekä vahvuutta nostaa esiin palvelujärjestelmän pullonkauloja.

Monialainen liikkuva tiimi Nopsajalka on sovellettavissa myös muille asiakasryhmille, kuten kannattelevaa tukea tarvitseville nuorille tai ikäihmisille ja vammaisille. 

Palvelu on vakinaistettu Keski-Suomen hyvinvointialueelle 2024 alkaen. Se on perustunut pitkään kehittämistyöhön muun muassa osana valtakunnallisia asunnottomuusohjelmia. 

TerveSos-palkintoa haki yhteensä 26 toimintamallia, joista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arviointiraati valitsi neljä finalistia. Palkinnon valitsi raadin esityksestä johtaja Anneli Pouta THL:stä.

Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan finalisteista Innokylän verkkopalvelussa. Voittajaksi nousi 355 äänellä Pirkanmaalainen Minun tiimini. Yleisön suosikin palkintosumma on 1 000 euroa.

TerveSos-tapahtuma järjestetään tänä vuonna Kuopiossa 7.–8.5.

Lisätietoa:

TerveSos-palkinto

Anneli Pouta
johtaja
THL
puh. 029 524 6235
[email protected]

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen Toimintakyky ehkäiseväpäihdetyö tutkimusohjelma3hyte