Yli puolet suomalaisista on tyytyväisiä nykyiseen alkoholipolitiikkaan 

Julkaisuajankohta 29.6.2021

Yli puolet eli 56 prosenttia väestöstä pitää nykyisiä alkoholipoliittisia rajoituksia sopivina. Näkemyksissä ei ole tapahtunut vuoden aikana muutosta, sillä osuus oli viime vuoden kyselytutkimuksessa 57 prosenttia. Alkoholipoliittisen rajoitusten kannatus ollut kasvussa vuodesta 2015, jolloin silloisia rajoituksia piti sopivina vain 38 prosenttia vastanneista.

”Väestön mielipiteet ovat pitkälti ennallaan, eikä suuria muutoksia vuoden takaiseen ole tullut. Se johtuu osin siitä, että tässä kyselyssä keskitytään vähittäismyynnin säätelyn politiikkaan, ja korona-aikana tapahtuneet alkoholimyynnin rajoitukset ovat koskeneet pitkälti anniskelupuolta”, sanoo johtava asiantuntija Thomas Karlsson THL:stä.

Sukupuoli erottaa väestön mielipiteitä. Miehet ovat liberaalimpia, 37 prosenttia miehistä haluaisi väljempää alkoholipolitiikkaa – naisten vastaava osuus on 17 prosenttia.

Eniten näkemyksiä jakaa se, mistä viiniä saa ostaa; puolet (50 %) on sitä mieltä, että sitä pitäisi saada päivittäistavarakaupoista. Tämä oli tulos jo viime vuoden kyselyssä. Vain 26 prosenttia väestöstä haluaisi viinejä päivittäistavarakauppoihin, jos viinien ohella kauppoihin tulisivat väkevät alkoholijuomat. Vastaajien selvä enemmistö (86 %) pitäisi väkevien myynnin tulevaisuudessakin Alkon yksinoikeutena.

Tiedot käyvät ilmi tammikuussa 2021 tehdystä kyselystä. Alkoholipoliittisia mielipiteitä mittaavia mielipidekyselyjä on tehty vuodesta 1984 alkaen. 

Lähde:

Alkoholipoliittiset mielipiteet – tilastoraportti

Lisätietoja:

Thomas Karlsson
johtava asiantuntija
puh. 029 524 7021
[email protected]
 

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Pääsivusto alkoholi - thlfi thomas.karlsson - thlfi tutkimusuutinen - thlfi