Ylilääkäri Otto Helve on valittu THL:n terveysturvaajat-osaston uudeksi johtajaksi

Julkaisuajankohta 16.9.2022

Otto Helve
Kuva: THL, Aleksi Malinen

Ylilääkäri Otto Helve on valittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvaajat-osaston uudeksi johtajaksi. Helve työskentelee tällä hetkellä osaston infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkönä. Hän aloittaa uudessa tehtävässä viimeistään lokakuussa.

”Koronapandemia on opettanut meille valtavasti, ja toki pandemian aikana meiltä on myös odotettu paljon. Haluan hyödyntää oppimaamme ja kehittää osaston toimintaa maan johtavien asiantuntijoiden kanssa niin, että kaikkien Suomessa asuvien terveysturvallisuus edelleen vahvistuu”, Helve sanoo.

Terveysturvaajat-osaston johtajan virka tuli auki, kun Mika Salminen siirtyi THL:n hyvinvointivaikuttajat-osaston johtajaksi syyskuun alussa. Virkaan oli kaikkiaan 16 hakijaa.

Ilmastonmuutosten terveysvaikutukset merkittävä kysymys myös Suomessa

Terveysturvaajat-osastolla on kolme yksikköä: asiantuntijamikrobiologia, infektiotautien torjunta ja rokotukset sekä ympäristöterveys. 

Yhdeksi lähitulevaisuuden merkittäväksi tutkimuskohteeksi Helve nostaa sen, miten ilmastonmuutos ja sen torjunta vaikuttavat terveyteemme ja hyvinvointiimme.

Näitä vaikutuksia on paljon, ja ne syntyvät montaa kautta: maanviljelyksen ja ruokatuotannon edellytykset muuttuvat, sään ääri-ilmiöt lisäävät onnettomuuksia, sateiden yleistyminen aiheuttaa kosteusvaurioita taloihin, uimavesien mikrobimäärät lisääntyvät, helle lisää kuolleisuutta ja talvien pimeys masentaa.

Lisäksi ilmaston lämpeneminen ja lisääntyvät sademäärät vaikuttavat eläinten, kuten eri hyönteisten, levittämien tautien yleisyyteen. Mitä leudompaa on, sitä nopeammin ja laajemmalle hyönteiset ja taudit voivat levitä.

”Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia havaitaan jo nyt. Tutkimme ja seuraamme näitä vaikutuksia ja pyrimme muun muassa lisäämään ihmisten tietoisuutta siitä, miten vaikkapa pitkäkestoisen helteen haitoilta voi suojautua”, Helve sanoo. 

Helve vastaa vastedes myös THL:n koronatoimista. Tällä hetkellä epidemiatilanne on Suomessa varsin rauhallinen, ja suurin osa väestöstä on rokotettu.

”Koronatartuntojen määrä vaihtelee myös tästä eteenpäin, mutta on todennäköistä, että vakavien tautitapausten määrä pysyy Suomessa alhaisena rokotusten ja sairastetun taudin avulla saadun suojan takia. Seuraamme epidemiatilannetta edelleen tiiviisti, ja meillä on valmius reagoida mahdollisiin muutoksiin nopeasti.”

Fakta

Otto Helve (s. 1973)
[email protected]
p. 029 524 7711

  • Lastentautien erikoislääkäri 2011, lasten infektiolääkäri 2017, terveydenhuollon erikoislääkäri 2020
  • Tartuntatautien neuvottelukunnan jäsen, kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän jäsen, Suomen tiedetoimittajain liiton jäsen, Lääketieteen koulutuksen yhdistyksen jäsen
  • Työskennellyt THL:ssä useita jaksoja, yhtäjaksoisesti 1.4.2020 lähtien
  • Harrastukset: taekwondo, kirjallisuus
  • Motto: Aina kun huomaat pitäväsi asioita itsestäänselvyyksinä, on aika uudistua, pysähtyä tai pohtia.

Lisätiedot:

Terveysturvaajat

Ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto Ympäristöterveys ilmastonmuutos - thlfi infektiotaudit - thlfi pääuutinen - thlfi terveysturvallisuus - thlfi tutkimusohjelma4terveysturvallisuus - thlfi ympäristöterveys - thlfi