Lintuinfluenssatartuntoja luonnonvaraisilla linnuilla ja turkiseläimillä – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koottu verkkosivuillemme
Kesän aikana korkeapatogeeninen lintuinfluenssa A (H5) -virus on aiheuttanut poikkeuksellisen suuria luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia Suomessa. Virus on levinnyt Suomessa ensimmäisen kerran myös turkistarhatiloille ja aiheuttanut korkeaa sairastavuutta ja kuolleisuutta eläimissä.
Euroopassa on todettu laajoja korkeapatogeenisen lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia epidemioita linnuilla vuodesta 2020 alkaen. Lintujen lisäksi tartuntoja on todettu myös useilla nisäkäslajeilla.
Lintuinfluenssa tarttuu heikosti ihmiseen, sillä se on sopeutunut elämään lintujen hengitysteissä. Lintuinfluenssatartuntojen ehkäisemisessä tärkeintä on välttää koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin eläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin.
Lintuinfluenssaviruksen torjunnasta ja seurannasta koti- ja luonnonvaraisissa eläimissä vastaava kansallinen viranomainen on Ruokavirasto.
THL toimii läheisessä yhteistyössä Ruokaviraston ja muiden kansallisten ja alueellisten viranomaisten kanssa lintuinfluenssan torjumiseksi. Tällä hetkellä nykyinen H5N1-lintuinfluenssatilanne on ensisijaisesti eläinten terveysongelma, mutta THL seuraa tilanteen kehittymistä tarkasti.
THL on koonnut vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin lintuinfluenssasta, sen tarttumisesta ja tartuntojen ehkäisystä verkkosivuille.
Lintuinfluenssa – usein kysyttyjä kysymyksiä (THL)
Lisätietoa ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin lintuinfluenssasta myös Ruokaviraston Lintuinfluenssa-verkkosivustolla.
Lintuinfluenssa (Ruokavirasto)
Lisätiedot
Anna Katz
johtava asiantuntija, yksikön päällikkö
THL
p. 029 524 7424
[email protected]
Tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
tartuntatautilaakari(a)thl.fi