Muista huolehtia, että rokotussuojasi jäykkäkouristusta vastaan on ajan tasalla

Julkaisuajankohta 13.4.2023

Jäykkäkouristus, eli tetanus, on hermostoon vaikuttava vakava tauti, joka aiheuttaa kivuliaita lihaskouristuksia. Tautia voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla, joten on tärkeää ylläpitää rokotussuojaa koko elämän ajan.

Jäykkäkouristusrokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapset saavat rokotukset neuvolassa ja koulussa. Aikuisten tulee itse huolehtia jäykkäkouristusrokotuksensa voimassaolosta. Jäykkäkouristussuojaa tulisi tehostaa rokotteella 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Lisäksi yli 65-vuotiaat saavat rokotteen 10 vuoden välein. Maksuttoman rokotuksen saa terveyskeskuksesta.

Jäykkäkouristuksen riski kannattaa huomioida ulkoillessa ja puutarhatöissä

Jäykkäkouristuksen aiheuttaa bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä. Jäykkäkouristuksen riski kannattaa huomioida esimerkiksi ulkoillessa, puutarhatöissä ja mökkeillessä ja pitää oma rokotussuoja aina voimassa.

Tartunnan voi saada esimerkiksi haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Myös palo- ja paleltumavammoihin voi liittyä jäykkäkouristuksen riski. 

On tärkeää puhdistaa kaikki haavat huolellisesti. Syvät ja repaleiset haavat on hyvä näyttää terveydenhuollossa. Haavan hoidon yhteydessä lääkäri arvioi, onko tarpeen antaa ylimääräinen jäykkäkouristustehoste, jos edellisestä rokotteesta on kulunut yli 10 vuotta. 

”Rokotteiden synnyttämät vasta-aineet ehkäisevät bakteerin tuottaman myrkyn kiinnittymisen hermostoon. Taudilta voi suojautua vain ottamalla itse rokotteen, sillä jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen. Säännöllisellä rokottamisella vasta-ainetaso pysyy riittävän korkealla”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen.

Jos tauti puhkeaa, sen hoitaminen on erittäin tärkeää, sillä hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan. Tautia hoidetaan antibiootilla ja vasta-aineella. Lisäksi potilas joutuu usein tehohoitoon. Hoidetuistakin potilaista 1–2 kymmenestä menehtyy. 

Korkean rokotuskattavuuden ja hyvän hygieniatason vuoksi jäykkäkouristus on Suomessa hyvin harvinainen, ja tapauksia todetaan yleensä 1–2 vuodessa. 

Lisätiedot

Jäykkäkouristus (THL)

Jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, hinkuyskä-, polio- ja Hib -yhdistelmärokotteet (THL)

Mika Muhonen
asiantuntijalääkäri
THL
p. 029 524 7897
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto rokotukset - thlfi