Oman kaivon kunto ja veden laatu kannattaa tarkistaa keväällä – sade- ja sulamisvesien likaama kaivovesi voi aiheuttaa vatsataudin

Julkaisuajankohta 22.3.2022

Tarkista kaivon kunto ja veden laatu keväisin.

Kaivon kuntoa ja veden laatua kannattaa tarkkailla ympäri vuoden, mutta erityisesti keväisin. Jos kaivon rakenne on vaurioitunut, sade-, sulamis- ja tulvavesien mukana kaivoon voi päätyä epäpuhtauksia. Likaantuneen veden juominen voi aiheuttaa haittaa terveydelle.  

”Kuluneen talven aikana lunta on ollut runsaasti kaikkialla Suomessa. Kevät etenee nopeasti, ja jo lähiaikoina lumien sulamisvettä on liikkeellä”, sanoo THL:n erikoissuunnittelija Outi Zacheus.

Kaivo on kunnostettava ja puhdistettava erityisesti silloin, jos sen puutteellinen rakenne mahdollistaa sade- ja sulamisvesien tai pienten eläinten pääsyn kaivon sisälle, esimerkiksi kannen raoista. 

Kaivon ylläpito, säännöllinen huolto ja kaivoveden laadun tutkituttaminen ovat kaivon omistajan vastuulla

Edes huolella ja taidolla rakennettu kaivo ei pärjää ilman säännöllistä huoltoa. Kaivonomistajien tulisikin säännöllisin väliajoin tarkistaa oman kaivonsa kunto, rakenteet ja ympäristö sekä tehdä tarvittavat korjaukset. 

Jos oma aika ja taidot eivät riitä kaivon kunnostamiseen tai kaivo kaipaa desinfiointia, kannattaa ottaa yhteys kaivojen kunnostukseen erikoistuneeseen yritykseen.

  • Kaivon kannen tulee olla niin tiivis, ettei sadevesi tai pienet eläimet pääse kulkeutumaan kaivoon kannen raoista.
  • Kaivon ympäröivän maaperän tulee viettää kaivosta poispäin, jotta sade- ja sulamisvedet eivät kulkeudu kaivoon.
  • Kaivon sisälle kannattaa myös kurkistaa. Jos kaivon renkaiden ja putkien läpivientien saumat eivät ole tiiviit tai jos kaivon renkaiden välistä puskee kaivon sisälle puun juuria, ei kaivo toimi oikealla tavalla. Sisärakenteiden tiiviydellä varmistetaan, että vesi päätyy kaivoon oikeaoppisesti ainoastaan pohjan kautta.

Sameaa vettä ei tulisi käyttää juomavetenä

Suositus on, että kaivovesi tutkitaan vähintään kolmen vuoden välein. Jos kaivo on ollut pitkään käyttämättä, kannattaa veden laatu tarkistaa ja tarvittaessa tutkituttaa laboratoriossa ennen kuin vettä alkaa juoda tai käyttää ruoanlaittoon.

Kaivoveden poikkeava väri, haju tai maku voivat kertoa veden likaantumisesta, joka pahimmassa tapauksessa voi johtaa vatsatautiin. Sameaa vettä ei tulisi käyttää juomavetenä. Kaivon likaantumisen syy tulee selvittää ja poistaa. Jos likaantumisen syytä ei voida poistaa, voi ainoana vaihtoehtona olla uuden kaivon rakentaminen mahdollisimman kauas kaivoveden laatua uhkaavista tekijöistä.

Epäselvissä tilanteissa kaivonomistaja voi kysyä neuvoja ja ohjeita oman kunnan terveydensuojeluviranomaiselta.

Lisätietoja

Kaivovesi

Outi Zacheus
erikoissuunnittelija
THL
p. 029 524 6374
[email protected]

Ilkka Miettinen
johtava tutkija
THL
p. 029 524 6371
[email protected]

Pääsivusto Ympäristöterveys vesi - thlfi