Terveyden edistämisen määrärahaa seitsemälle hankkeelle

Julkaisuajankohta 18.2.2022

Seitsemän hanketta on saanut terveyden edistämisen määrärahaa. Määrärahaa saaneilla hankkeilla tuetaan kunnissa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaa sekä samalla niissä huomioidaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen mukanaan tuomat muutokset. Hankkeiden tavoitteena on myös vähentää eriarvoisuutta sekä koronakriisin kielteisiä vaikutuksia väestön hyvinvointiin ja terveyteen.

STM myönsi määrärahaa yhteensä kaksi miljoonaa euroa vuosille 2022–2024.

Terveyden edistämisen määrärahan vuoden 2022 painopisteet ja rahoitetut hankkeet

1. Tiedolla johtamisen kehittäminen kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä

Yhteiskunnan sosiaalisen laadun arviointi, hyvinvoinnin vahvistaminen ja kustannukset, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, kesto 2,5 vuotta Hankkeen tavoitteena on kehittää edelleen yhteiskunnan sosiaalisen laadun seurantaan kehitettyä SOLA-laskentamatriisia ja suunnata sen painopistettä hyvinvoinnin vahvistumisen ja edellytysten mittaamiseen.

SOLA-malli rakentuu neljästä kokonaisuudesta: sosioekonominen turvallisuus, sosiaalinen valtaistuminen, osallisuus ja yhteiskunnan eheys.

Laskentamatriisi pyritään laajentamaan kansalliseksi ja yhdistämään se verkkopohjaiseksi työkaluksi sähköiseen hyvinvointikertomukseen kuntien ja hyvinvointialueiden hyvinvointijohtamisen tueksi.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa.

Kaikukortti vaikuttaa - tietoa kulttuurihyvinvoinnista hyötykäyttöön, Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry, kesto 3 vuotta

Hankkeen tavoitteena on määrittää ja kehittää Kaikukortin käyttöön liittyvää informaatiota ja sen hyödyntämistä hyvinvointialueiden, kuntien sekä sote- tai hyte-toimijoiden tiedolla johtamisessa.

Kaikukortti on käytössä yli 50 kunnassa, jossa sote- tai hyte-toimijat jakavat taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleville asiakkailleen Kaikukortin, jolla asiakkaat pääsevät maksutta kulttuuri- ja liikuntatapahtumiin.

Kaikukortin kehitystyössä kertyvää tietoa voidaan käyttää sektorirajat ylittävän yhteistyön kehittämisessä, kulttuurihyvinvoinnin edistämisessä sekä kuntalaisten yhdenvertaisuuden ja osallisuuden lisäämisessä.

Hanke tekee yhteistyötä Kuntaliiton ja Cuporen Kultti-hankkeen kanssa.

2. Kulttuurihyvinvoinnin toimintamallien kehittäminen kuntien toiminnassa

Mitattua hyvinvointia ja osallisuutta perheiden syrjäytymisen ehkäisyyn, Kuusamon kaupunki, kesto 2 vuotta

Hankkeen tavoitteena on luoda matalan kynnyksen palveluohjausmalli luonto- ja kulttuurilähtöisiin palveluihin sosioekonomisesti heikossa asemassa oleville kuusamolaisille ja kalajokelaisille perheille.

Hankkeessa hyödynnetään jo olemassa olevia malleja, kehitetään palvelutarjotinta ja hyvinvointikorttia työvälineeksi perheiden hyvinvoinnin tukemiseen.

Lisäksi hanke kehittää mittaus- ja seurantamalleja toiminnan ja hyvinvointikertomuksen tueksi ja kehittää vaikutusten arviointia.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Kalajoen kaupungin kanssa.

Kulttuurista hyvinvointia kaikille, Pieksämäen kaupunki, kesto 2 vuotta

Hankkeessa kehitetään paikallinen kulttuurihyvinvointimalli- ja strategia, vahvistetaan verkostotyötä kolmannen sektorin ja eri hallintokuntien kanssa ja luodaan kulttuurihyvinvoinnin monialainen koordinaatioryhmä.

Hankkeen erityisenä kohderyhmänä ovat perheet, mielenterveys- ja päihdekuntoutujat sekä hoiva- ja hoitokotien asukkaat, joille pilotoidaan kulttuuripalveluja.

Hankkeen työ koskettaa välillisesti kaikkia kuntalaisia. Työn tuloksista raportoidaan laajassa hyvinvointikertomuksessa sekä väli- ja tilinpäätösten yhteydessä.

Lisäksi hankkeen aikana arvioidaan SROI-arviointimenetelmän sopivuutta kaupungin kulttuurihyvinvointityön käyttöön.

3. Paikallisten ehkäisevän päihdetyön menetelmien kehittäminen eri yhteisöissä

Kaupunki kuuluu kaikille, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, kesto 3 vuotta

Hankkeen tavoitteena on lisätä lasten turvallisuuden tunnetta sekä vähentää päihteitä käyttäviin ihmisiin liittyviä ennakkoluuloja ja pelkoja Kaupunki kuuluu kaikille -toimintamallin avulla.

Malli edistää stigman purkua päihteitä ongelmallisesti käyttävien osalta. Hankkeessa jatkokehitetään ja pilotoidaan mallia ja lokalisoidaan se kolmelle uudelle ja keskenään erilaiselle alueelle kohteiden ominaispiirteet huomioiden.

Kohdepaikkakuntia ovat Kuopio, Järvenpää ja Hämeenkyrö. Työn kohderyhmänä ovat peruskoulun 1.–3. luokkalaiset oppilaat, lasten vanhemmat, huumeita ongelmallisesti käyttävät ihmiset ja kasvatusyhteisöjen ja koulujen henkilökunta sekä vanhempainyhdistykset.

4. Väestön ylipainoa ehkäisevien ja vähentävien toimintamallien kehittäminen kuntien toiminnassa

Nuorten paino hallintaan, Laurea-ammattikorkeakoulu, kesto 2 vuotta

Hankkeessa kehitetään nuorten ylipainoa vähentävä toimintamalli ja sen mukainen, käyttäytymisterapeuttisia menetelmiä hyödyntävä opetusmateriaali kuntiin.

Hanke pilotoi mallia Raisiossa ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueella ja tarpeen mukaan verkostoa täydennetään. Hankkeessa kokeillaan aikuisille kehitetyn ja heille vaikuttavaksi todetun digitaalisen painonhallintasovelluksen soveltuvuutta 13–18-vuotiaille.

Hankkeen kohderyhmänä ovat sekä ylipainoiset nuoret että kouluympäristössä heidän kanssaan työskentelevät terveydenhoitajat, lääkärit, fysioterapeutit ja kouluissa mielenterveystyötä tekevät sairaanhoitajat.

Hyvinvointikertomus tutuksi ja terveellinen ravitsemus tavaksi, Vantaan kaupunki, kesto 3 vuotta

Hankkeen tavoitteena on kehittää aikuisten ylipainoa ehkäiseviä rakenteita, vastuita ja toimintamalleja sekä lisätä hyvinvointikertomuksen tunnettavuutta kaupungissa ja sen hyödyntämistä tiedolla johtamisen välineenä.

Kohderyhmänä hankkeessa toteutettavalle ravitsemusohjaukselle ovat korkean sairastavuusindeksin alueilla Koivukylässä ja Hakunilassa asuvat työikäiset, joita ei nykyisillä terveyspalveluilla ole tavoitettu.

Hanke kehittää eri hallinnonalojen yhteistyötä ja pyrkii lisäksi kehittämään ravitsemusohjauksen kustannussäästöjen arviointia.

 

Terveyden edistämisen määrärahan käytöstä päätetään vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamalla käyttösuunnitelmalla.
Suunnitelma on luettavissa STM:n verkkosivuilta.

Lisätietoja

Terveyden edistämisen määräraha

Outi Kuitunen-Kaija
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8195
[email protected]

Heli Hätönen
neuvotteleva virkamies
STM
puh. 029 516 3326
[email protected]
 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Pääsivusto