Terveyden edistämisen määrärahaa tänä vuonna kuudelle hankkeelle
Tänä vuonna Terveyden edistämisen määrärahat kohdennetaan hankkeisiin, joiden tavoitteena on vähentää koronakriisin kielteisiä vaikutuksia väestön hyvinvointiin ja terveyteen sekä eriarvoisuuden lisääntymiseen. Lisäksi hankkeiden tulee tukea kunnissa toteutettavaa terveyden edistämisen toimintaa.
Määrärahaa myönnettiin yhteensä kaksi miljoonaa kuudelle kehittämis- ja tutkimushankkeelle vuosille 2021–2023.
Terveyden edistämisen määrärahan käytöstä päätetään vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamalla käyttösuunnitelmalla.
Terveyden edistämisen määrärahan vuoden 2021 painopisteet sekä rahoitetut hankkeet
1. ”Ikäystävällisen kunnan” hyvinvointijohtaminen
Ikäystävällinen Etelä-Karjala, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, kesto 3 vuotta
Hanke luo maakunnallisen toimintamallin, jonka avulla Etelä-Karjalaan rakennetaan ikäverkosto. Ikäverkosto kokoaa maakunnan ikäihmisten toiminnan ja koordinoi sitä, jotta vältytään päällekkäisyyksiltä ja tehostetaan yhteistyötä sekä yhdenvertaisuutta. Hanke luo alueellisen ikäystävällisen hyvinvointimallin osaksi Voimaa Vanhuuteen -ohjelmatyötä, jota voidaan levittää räätälöidysti muihin maakuntiin. Hanke toteutetaan yhteistyössä Ikäinstituutin kanssa.
Ikäystävällinen Pori, Porin perusturva, kesto 3 vuotta
Hankkeen tavoitteena on vähentää ikäihmisten kokemaa yksinäisyyttä, turvattomuutta ja osattomuutta sekä tukea kotona asumista Ikäystävällinen Pori -toimintamallin luomisella ja hyödyntämällä PORI75 -terveystarkastuksissa kerättävää aineistoa. Tavoitteena on tunnistaa varhain riskiryhmät, tarjota apu oikea-aikaisesti palveluohjauksen keinoin ja näin välttää raskaat palvelut. Tavoitteena on ensisijaisesti vastata korona-aikana esiin tulleisiin ikääntyneiden tarpeisiin ja vähentää poikkeusajan aiheuttamien ongelmien syntymistä jatkossa.
2. Kulttuurilla hyvinvointia
Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus, Tampereen kaupunki, kesto 3 vuotta
Hankkeen tavoitteena on ohjata pääasiassa sosiaali- ja terveydenhuollon eri palveluista asiakkaita varhaisessa vaiheessa kulttuurin pariin ja siten lisätä heidän kokonaisvaltaista hyvinvointia oikea-aikaisesti. Tavoitteena on luoda kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaukselle rakenteet tasapuolisen saatavuuden ja saavutettavuuden edistämiseksi. Hankkeen toteutuksessa on mukana useita Pirkanmaan alueen kuntia.
Uusia säveliä etsimässä, Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy, kesto 3 vuotta
Hankkeessa tuetaan omaishoitoperheiden hyvinvointia ja terveyttä kulttuurihyvinvoinnin keinoin sekä luodaan moniammatillisesti omaishoitoperheiden tarpeita vastaava monitaiteisen musiikkitoiminnantoimintamalli. Hankkeessa rakennetaan kuntien ja alueellisten sote- ja kulttuuritoimijoiden yhteistyön rakenteellinen malli terveyttä edistävän taidetoiminnan toteuttamiseen. Hanke toteutetaan osana Helsingin ja Vantaan kaupunkien omaishoitajien toimintaa.
3. Hyvää ja laadukasta ravitsemusta ikäihmisille ja työelämän ulkopuolella oleville
Työelämän ulkopuolella olevien ravitsemusterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen - Elämänlaatua ruuasta -konseptin kehittäminen, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, 3 vuotta
Hankkeessa kehitetään ja jalkautetaan kuntien sekä järjestöjen käyttöön työelämän ulkopuolella olevien palveluihin konseptoitava toimintamalli. Sen avulla vahvistetaan valmistettavan ruuan ravitsemuksellista laatua, osallistujien ruokaan liittyvää elämänlaatua ja yhteisöllisiä ruokailumahdollisuuksia sekä ammattilaisten osaamista ja suunnitelmallista työotetta. Kehitystyössä hyödynnetään muun muassa ruokatoimijuuden vahvistamista ja KEHUVA-työotetta. Hankkeen keskeiset yhteistyötahot ovat Itä-Suomen yliopisto ja Vates-säätiö.
4. Päihde- ja riippuvuushaittojen ehkäisy Pakka-toimintamallia jatkokehittämällä
Nuoret Pakkatoimijoina, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, 3 vuotta
Hankkeen tavoitteena on vähentää alkoholin ja nikotiinituotteiden välittämistä alaikäisille, lisätä kriittistä suhtautumista päihteiden välittämiseen ja vähentää nuorten päihteiden käyttöä. Lisäksi hanke kartoittaa ja parantaa nuorten kokemaa turvallisuuden tunnetta julkisissa tiloissa, joissa esiintyy päihteiden käyttöä. Hankkeessa kehitettävät mallit suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kohderyhmien kanssa siten, että nuoret kehittävät ja osallistuvat paikalliseen Pakka-toimintaan Eksoten, Tampereen ja Vaasan alueilla.
Lisätietoja
Terveyden edistämisen määräraha
Anni Helldán
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 7522
etunimi.sukunimi@thl.fi
Heli Hätönen
neuvotteleva virkamies
STM
puh. 029 516 3326
etunimi.sukunimi@stm.fi