THL:n lausunto: Lintuinfluenssaviruksen sopeutuminen nisäkkäisiin pysäytettävä ja henkilösuojaukseen kiinnitettävä huomiota turkistarhoilla

Julkaisuajankohta 8.8.2023

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteaa Ruokavirastolle antamassaan lausunnossa, että lintuinfluenssaviruksen kierto tarhatuissa turkiseläimissä on pysäytettävä, jotta viruksen sopeutuminen nisäkkäisiin estetään. 

Erityisen ongelmallisena THL pitää minkkejä, joiden hengitysteiden reseptoreissa on samankaltaisuuksia ihmisen hengitysteiden reseptoreiden kanssa. Tämän takia minkki pystyy toimimaan väli-isäntänä, joka sopeuttaa lintuinfluenssavirusta nisäkkäisiin ja siten myös ihmiseen paremmin tarttuvaksi.  

Toinen huoli liittyy ihmisen omiin influenssaviruksiin, jotka voivat tarttua myös minkkeihin. Mikäli ihmisen ja linnun influenssavirukset tarttuvat minkkiin samanaikaisesti, syntyy mahdollisuus virusten geenien sekoittumiselle. Tämän tilanteen syntyminen minkkitarhalla on estettävä, sillä se mahdollistaa ihmisille uuden viruskannan synnyn, jolloin riski uudelle influenssapandemialle kasvaa.  

Minkkitarhojen suojaus koronavirukselta onnistui, joten tarhojen suojaaminen influenssalta on myös mahdollista. Tämä edellyttää kuitenkin merkittäviä parannuksia tarhojen bioturvallisuuden, kuten lintusuojauksen parantamiseksi ja tiukkoja hygieniatoimia ihmisistä turkiseläimiin tapahtuvien tartuntojen estämiseksi.   

Vaikka minkkiä pidetään tarhattavista turkiseläimistä lintuinfluenssavirustartuntojen kannalta ongelmallisimpana eläinlajina, liittyy myös kettujen ja muiden tarhattavien turkiseläinten tiheiden, suurten yksilömäärien eläinpopulaatioiden lintuinfluenssaepidemiaan riskejä, että virus muuttuu nisäkkäisiin paremmin sopeutuvaksi.

A(H5N1)-lintuinfluenssavirus tarttuu huonosti ihmiseen. Se voi kuitenkin aiheuttaa tartunnan saaneille ihmisille myös vakavia, jopa kuolemaan johtavia infektioita. Tästä syystä turkistarhoilla on kiinnitettävä erityistä huomiota siellä työskentelevien tai muuten eläinten kanssa tekemisissä olevien henkilöiden suojaukseen.   

Suomessa on todettu kesällä 2023 poikkeuksellisen suuria luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia A(H5N1)-virusinfektion seurauksena. Virus on levinnyt Suomessa turkistarhatiloille aiheuttaen korkeaa sairastavuutta ja kuolleisuutta eläimissä (ketuissa, siniketuissa, minkeissä ja supikoirissa).  

Lisätietoja

Lausunto riskinhallintatoimenpiteistä ihmisten terveyden suojelemiseksi korkeapatogeenisen lintuinfluenssan aiheuttamassa turkistarhojen epidemiassa 

Lintuinfluenssa
 

Jari Jalava 
johtava asiantuntija
THL 
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto lintuinfluenssa - thlfi