THL uudistaa iäkkäiden kotihoidon seurantaa, tavoitteena tietojen siirtyminen suoraan tietojärjestelmistä

Julkaisuajankohta 1.3.2023

Iäkkäiden kotihoidon seuranta uudistuu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tavoitteena on siirtyä sähköisillä lomakkeilla tapahtuvista erillistiedonkeruista siihen, että tarvittavat tiedot saadaan suorina tiedonsiirtoina kotihoidon toimijoiden tietojärjestelmistä THL:n Tiedontoimituspalveluun. Uudistettu seuranta tulee käyttöön aikaisintaan vuonna 2025.

THL on seurannut vuodesta 2013 iäkkäiden kotihoidon henkilöstörakennetta sekä henkilöstön ja asiakkaiden määrää erillistiedonkeruilla. Kerättäviä tietoja käytetään vanhuspalvelulain ja laatusuositusten toteutumisen seurantaan. Lisäksi tietoja on käytetty valvontaviranomaisten tekemässä valvontatyössä ja alueiden tiedolla johtamisen tukena.

Vuoden 2023 alussa uudistunut vanhuspalvelulaki ja sosiaalihuoltolaki edellyttää kuitenkin tähänastista kattavampaa ja tiiviimpää seurantaa, mikä ei ole mahdollista nykyisillä tiedonkeruutavoilla.

”Nykyinen tiedonkeruutapa työllistää kotihoidon yksiköiden esihenkilöitä, jotka jokaisella tiedonkeruukerralla täyttävät seurantaan tarvittavat tiedot henkilöstön työajasta, asiakasmääristä ja asiakaskäynneistä kolmen viikon seuranta-ajalta THL:n lomakepalvelun sähköiselle kyselylomakkeelle. Täyttämiseen menevä aika on saatava takaisin yksikön omaan käyttöön ja siihen tiedon toimitustavan uudistamisella tähdätään”, kertoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo.

Seurantajakso pitenee ja nykyisellä tiedonkeruutavalla seuranta toteutetaan tänä vuonna vain kerran

Aikaisemmasta kolmen viikon seurantajaksosta siirrytään kalenterikuukauden mittaiseen seurantajaksoon. Tänä vuonna kotihoidon seuranta toteutetaan nykyisellä tiedonkeruutavalla vain kerran lokakuussa. Seuraavien vuosien seurantatiheyttä tarkastellaan vuoden 2023 lopulla. Seurantatiheys valitaan sen mukaan, kuinka nopeasti palveluntuottajat ja -yksiköt alkavat saada seurantaan tarvittavia tietoja tietojärjestelmistään.

”Tänä vuonna THL:n kehitystyö liittyy tietosisältöön, esimerkiksi kuvataan kansallinen seurannan tietosisältö ja valmistellaan yhteismitallisuutta. Vuoden 2023 lopulla tietosisällöstä ja tiedon toimittamisen tavasta pyritään käynnistämään THL-lain mukainen neuvottelumenettely ja tekemään hallintopäätös. Tämän jälkeen päästään valmistelemaan teknistä rajapintaa ja tiedonsiirtoa kohti vuonna 2024 tapahtuvaa suorien tiedonsiirtojen testausta”, erikoistutkija Kim Josefsson kertoo.

THL etsii kotihoidon riittävyyden tietosisällön kehitystyöhön ja vuonna 2024 tapahtuvaan uuden tiedontoimitustavan testaamiseen halukkaita palveluntuottajia ja hyvinvointialueita.

Lisätietoa

Kotihoidon riittävyys -seurannan tiedonkeruun uudistamisen kehittämispolku  

Seuraa uudistamista verkkosivuillamme:
Vanhuspalvelujen tiedonkeruiden uudistaminen

Yhteystiedot

Hanna Alastalo
johtava tutkija
[email protected]
puh. 029 524 8609

Kim Josefsson
erikoistutkija
[email protected]
puh. 029 524 7118

Ikääntyminen Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla pääutinen - thlfi tiedonhallinta - thlfi