Vanhuspalvelujen tiedonkeruiden uudistaminen

Tiedonkeruiden hyöty: Kuvassa on esitetty, miten tieto kertyy ja kiertää takaisin vanhuspalveluiden työn tueksi. Yksiköissä kerran kirjattu tieto riittää ja data kertyy tietojärjestelmään suoraan käyttökelpoisessa muodossa. Tiedonhallinta poimii ja siirtää tiedot tietojärjestelmästä suoratoimituksena THL:lle, joka tuottaa kerätystä tiedosta vertailutilastoja takaisin palveluntuottajien käyttöön. Lisäksi tietojärjestelmästä palveluntuottajat saavat omat tilastonsa valmiina käyttöönsä.
Seurantatieto kertyy ja kiertää takaisin iäkkäiden palveluiden työn tueksi.

Mikä muuttuu

THL uudistaa Vanhuspalvelujen tila -seurannan tiedonkeruutapaa. Tavoitteena on siirtyä ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, kotihoidossa ja yhteisöllisessä asumisessa siihen, että tiedot saadaan järjestelmistä suoraan THL:ään. Tämä vaatii hyvinvointialueilta ja yksityisiltä palveluntuottajilta järjestelmäkehitystä.

Kansallinen vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyden seuranta, toimintakäytäntöjen ja johtamisen seuranta sekä palvelunjärjestäjien seuranta toteutetaan toistaiseksi joka toinen vuosi erillistiedonkeruina.

Kuvituskuva tiedonkeruun muutoksista

Miksi muuttuu

Tällä hetkellä seurantatiedot täytetään käsityönä iäkkäiden palveluiden toimintayksiköissä THL:n kyselylomakkeelle. Uudistuksen toteuduttua tiedot voidaan toimittaa järjestelmistä suoraan THL:ään ja raportointiin käytetty työaika vähenee. Myös kirjausvirheiden mahdollisuus vähenee, kun tiedot saadaan uudistuksen jälkeen suoraan järjestelmästä. Samalla saadaan koottua vertailukelpoista tietoa palveluntuottajien tiedolla johtamisen tueksi. 

Miten muuttuu

Tällä hetkellä THL valmistelee uudenlaista tiedon keräämistä yhdessä iäkkäiden palvelujen toimijoiden kanssa. Vuodesta 2024 alkaen palveluntuottajien on mahdollista toimittaa henkilöstömitoituksen seurantatiedot suoraan THL:n Tiedontoimituspalvelun (TTP) kautta. Vuonna 2024 lähdetään valmistelemaan myös kotihoidon riittävyyden seurannan tietojen toimittamismahdollisuutta TTP:n kanssa. THL suosittelee, että palveluntuottajat alkavat hyvissä ajoin selvittämään tietojärjestelmien valmiutta, kuinka siirtyä suoriin tiedonkeruisiin. 

Keitä muutos koskee

Tiedonkeruiden uudistamisen tavoitteet, hyödyt ja vaiheet koskevat iäkkäiden palveluja tuottavia ja organisaationsa tietojärjestelmien kehittämisestä ja ylläpidosta vastaavia. Heitä ovat esimerkiksi hyvinvointialueiden ja yksityisten yritysten ikäihmisten palvelujen johtajat ja esihenkilöt, tietohallintopäälliköt ja tietojärjestelmäsuunnittelijat sekä tietojärjestelmätoimittajat. Otathan meihin yhteyttä, jos olet kiinnostunut suoratiedonsiirtoihin siirtymisestä!

Lisätietoa

Hanna Alastalo
Johtava tutkija
[email protected]

Saana Saske
Hankekoordinaattori
[email protected]