Vuoden alussa aloittaneilla hyvinvointialueilla etsitään aktiivisesti ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen parantamiseksi
Merkittävä määrä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä eläköityy tulevina vuosina julkisella sektorilla, mikä hankaloittaa entisestään vuoden alussa aloittaneiden hyvinvointialueiden henkilöstöpulaa ja väestön palvelujen saatavuutta. THL on julkaissut valtakunnallisen asiantuntija-arvion sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä Suomessa. Arvio kuvaa kattavasti hyvinvointialueiden lähtötilannetta.
Hyvinvointialueet etsivät aktiivisesti ratkaisuja, joilla edistetään palvelujen saatavuutta, talouden hallintaa sekä henkilöstön riittävyyttä. Alueiden vuoden 2023 talousarviot on laadittu pääosin alijäämäisiksi ja talouden tasapainottamisohjelmien valmistelu on alkanut.
Ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen haetaan toimintakäytäntöjä ja sähköisiä palveluja kehittämällä sekä palveluverkkoja uudistamalla. Hyvinvointialueet jatkavat sairaanhoitopiirien ja kuntien aloittamia investointeja, joten muun muassa sairaalarakentaminen jatkuu kiivaana myös tulevina vuosina.
Henkilöstöpula ja koronavuosien aikana syntynyt hoito- ja palveluvelka vaikeuttavat monin paikoin sekä perus- että erityistason palvelujen oikea-aikaista saatavuutta.
Erityisen vaikea tilanne on haavoittuvassa asemassa olevilla väestöryhmillä. Muun muassa ikääntyneiden pääsy kotihoitoon ja asumispalveluihin on vaikeutunut.
Lasten ja nuorten lisääntyneet mielenterveysongelmat haastavat palvelujärjestelmää ja oikea-aikaisen avun saamista
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen piiriin pääsee edelleen monin paikoin huonosti. Erikoissairaanhoitoon odottaneita on aiempaa enemmän ja odotusaika kiireettömään hoitoon on pidentynyt.
Vuosien ajan jatkunut nuorten ahdistuneisuus- ja masennusoireilun sekä lastensuojeluilmoitusten määrän kasvu ovat lisänneet palvelujen kysyntää sekä perus- että erityistasolla.
Lasten ja nuorten psykiatrista hoitoa yli kolme kuukautta odottaneiden määrä on viisinkertaistunut kahden viime vuoden aikana. Lastensuojelussa sosiaalityöntekijäkohtainen enimmäisasiakasmäärä ylittyi 15 hyvinvointialueella marraskuussa 2022.
Palvelujen yhteensovittamista tarpeen edelleen vahvistaa
Eri asiakasryhmien ongelmien monimuotoistuminen on lisännyt entisestään tarvetta yhä vahvempaan palvelujen yhteensovittamiseen. Perus- ja erityistason palvelujen yhteensovittaminen toteutuu useimmilla hyvinvointialueilla vielä pistemäisesti ja hajanaisesti.
Perusterveydenhuollossa monisairaiden hoidon jatkuvuus on heikentynyt. Moniammatillisuus on kuitenkin kehittynyt ja esimerkiksi perhekeskusten lisääntyminen hyvinvointialueilla parantaa monialaisten palvelujen saatavuutta.
Lisätiedot
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen arviointi
Nina Knape
arviointijohtaja
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
[email protected]
p. 029 524 7683