WHO on lisännyt Intian variantin huolestuttavien koronavirusmuunnosten listalle – Suomessa todettu 25 tapausta

Julkaisuajankohta 12.5.2021

Maailman terveysjärjestö WHO on lisännyt Intian variantin B.1.617 ja sen jatkolinjat B.1.617.1, B.1.617.2 ja B.1.617.3 huolestuttavien koronavirusmuunnosten listalle. WHO on päättänyt muuttaa Intian variantin luokittelua tehostetusta seurannasta huolestuttavaan, koska muunnosviruksen tartuttavuuden on arvioitu lisääntyneen. Suomessa on toistaiseksi todettu 25 Intian variantin aiheuttamaa koronatapausta. Tapaukset liittyvät matkustukseen joko suoraan tai jatkotartunnan kautta.

WHO luokittelee koronaviruksen variantit huolestuttavien ja tehostetun seurannan ryhmiin. Huolestuttaviksi on aiemmin määritelty Britannian B.1.1.7, Etelä-Afrikan B.1.351 ja Brasilian P1 -muunnokset. Huolestuttavat virusvariantit esimerkiksi leviävät tehokkaammin. Tehostetun seurannan ryhmään kuuluu kuusi koronavirusmuunnosta. Tätä virusmuunnosten ryhmää seurataan tehostetusti tiedon kartuttamiseksi.

”Virusten muuntuminen on täysin normaalia evoluutiota, ja sitä tapahtuu jatkuvasti. Mutaatiot ovatkin virukselle hyvin luonteenomaista toimintaa, ja koronaviruksestakin kiertää maailmalla useita variantteja”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra

Virusmuunnoksien leviämistä voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin koronavirusta muutenkin.

”On tärkeää muistaa yli kahden metrin turvaväli, hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä kasvomaskin käyttö. Koronatestiin on syytä hakeutua vähäisistäkin oireista”, Savolainen-Kopra sanoo. 

Britannian variantti on Suomessa vallitseva viruslinja

Kaikkiaan Suomessa oli havaittu 12.5.2021 muita varianttilinjoja seuraavasti:

  • B.1.1.7 Britannian virusmuunnosta: 5 265
  • B.1.351 Etelä-Afrikan virusmuunnosta: 1 132
  • P.1 Brasilian virusmuunnosta: 2

Britannian muunnoksen osuus on kasvanut väestössä, ja siitä on tullut Suomessa vallitseva koronaviruslinja. Myös Etelä-Afrikan varianttia löytyy Suomesta merkittäviä määriä. Brasilian muunnosta on löytynyt Suomessa yksittäisiä matkailuun liittyviä tapauksia vuoden 2021 aikana. 

”Seurannan mukaan Britannian variantin osuus koronavirustapauksista on nyt noin 55–60 prosenttia kaikista sekvensoiduista löydöksistä. Tilanne on kuitenkin tasoittunut maaliskuun alusta, jolloin Britannian virusmuunnosta oli erityisen paljon. Sen sijaan Etelä-Afrikan variantin osuus on nyt kasvanut: tällä hetkellä 25 prosenttia sekvensoiduista löydöksistä on tätä virusmuunnosta”, Savolainen-Kopra kertoo.

Koronarokotteet toimivat variantteja vastaan

Uusimpien Israelista ja Qatarista julkaistujen tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja. 

Virusmuunnokset vaikuttavat kuitenkin infektion saamisen mahdollisuuksiin. Rokotuksilla torjutaan erityisesti taudin vakavia muotoja, mutta virusmuunnoksen infektioon, eritykseen ja tartuttavuuden ehkäisyyn vasta-ainepitoisuudet eivät välttämättä riitä. Rokotettu voi itse olla hyvin suojassa virusmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta taudilta, mutta hän voi silti jossain tilanteissa edelleen tartuttaa ympäristöään.

Koronaviruksen muuntumista seurataan jatkuvasti

THL seuraa jatkuvasti Suomen sairaanhoitopiirien, muiden maiden terveysviranomaisten ja maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa koronaviruksen muuntumista. Kerromme ajantasaiset tiedot virusmuunnoslöydöksistä tilannekatsauksessamme viikoittain. 

Tilannekatsaus koronaviruksesta.

Muuntuneet koronavirukset –verkkosivu.

Lisätietoja:

Carita Savolainen-Kopra
johtava asiantuntija
[email protected]
029 524 8884
(variantit)

Niina Ikonen
johtava asiantuntija
[email protected]
029 524 8413
(variantit)

Hanna Nohynek
ylilääkäri
[email protected]
029 524 8246
(rokotukset)

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi