Tilannekatsaus koronaviruksesta

Tilannetietoa koronasta lukuina.

Koronakartta päivittyy kerran viikossa torstaisin.

Tälle sivulle on koostettu lähteet ajankohtaisiin tilannetietoihin koronaviruksesta.

Tällä sivulla

Koronatapaukset, sairaalahoidon tilanne ja kuolemat

Koronatapaukset, sairaalahoidon tilanne ja kuolemat -sivustolle on koottu tietoa koronaviruksen tapaus- ja testimääristä, ilmaantuvuudesta ja kuolemista. Sivuston kautta pääsee myös tarkastelemaan sairaalahoidon tilannetietoja taulukkomuodossa. Tiedot päivitetään torstaisin.

Tehohoidon valtakunnallista tilannekuvaa koronapandemian aikana ylläpiti Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) johtama kansallinen tehohoidon koordinoiva toimisto. Raportoinnista on luovuttu vuodenvaihteessa 2022/2023.

Koronarokotusten edistyminen

Rokottaminen on tehokkain tapa suojata väestöä vaikealta koronavirustaudilta ja hillitä epidemian vakavia seurauksia. Rokotuksilla vähennetään koronaan liittyvää sairastavuutta ja erityisesti vakavaa, sairaalahoitoa vaativaa koronavirustautia ja kuolemantapauksia. 

Koronarokotusten vaikuttavuus Suomessa -tietojen päivitys on päättynyt, sillä aineistossa seurataan henkilöä vain hänen ensimmäiseen koronavirusinfektioonsa asti eikä häntä huomioida ilmaantuvuuden laskennassa tartunnan saannin jälkeen. Koska toistuvia koronainfektioita on ollut merkittävästi kesästä 2022 alkaen, ei tietojen julkaisua tässä muodossa enää jatketa. THL seuraa rekisteröityjen tartuntojen määrää ja julkaisee myöhemmin tiedot rokotussuojan mukaisissa ryhmissä.

Koronavirusseuranta jätevesissä

THL seuraa koronaviruksen määrää Suomen jätevesissä. Koronaviruksen määrää tutkitaan mittaamalla puhdistamattomasta jätevedestä koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää. Jätevesiseurannan avulla voidaan havaita muutokset koronaviruksen (SARS-CoV-2) esiintymisessä kaupunkikohtaisesti. Tämä auttaa ennakoimaan ja arvioimaan muutoksia myös väestön tartuntatilanteessa.
Hengitystievirusten jätevesiseuranta

Ajantasaiset koronaviruksen jätevesiseurannan tiedot päivittyvät viikkoraporttiin kerran viikossa perjantaisin.
Koronaviruksen jätevesiseurannan viikkoraportti

Tiedot koronavirusmuunnosten esiintymisestä ja suhteellisista osuuksista jätevedessä päivitetään kerran kuussa Havaitut koronavirusmuunnokset jätevedessä -sivulle.
Havaitut koronavirusmuunnokset jätevedessä

Suomen hybridistrategian vaikuttavuuden mittarit

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) asetti huhtikuussa 2020 tilannekuva- ja mallinnusryhmän tuottamaan tietoa epidemiatilanteesta ja siitä, kuinka hyvin valtioneuvoston hybridistrategia onnistuu tehtävässään. Strategian tavoitteena oli estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.
Koronavirus Suomessa (STM)

THL tuotti yhteistyössä tilannekuva- ja mallinnusryhmän kanssa säännöllisesti hybridistrategian seurannan tilannearvioraportteja. Aikavälillä 15.5.2020– 2.6.2022 THL:n verkkosivuilla julkaistiin yhteensä 90 raporttia. THL seuraa edelleen epidemiologista tilannetta.
Hybridistrategian seurantaraportit

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) 2.6.2022 saakka järjestämien koronavirusepidemiaa koskevien tiedotustilaisuuksien linkit, tallenteet ja esitysaineistot on julkaistu STM:n verkkosivuilla.
Koronavirusepidemiaa koskevat infot ja tilannekuvat (STM)

Epidemiatilanne muissa maissa

Katso ajankohtainen tilannekuva maailmalla alla olevista linkeistä.

Lisätietoja koronaviruksesta