Yhä harvemmat saavat kotihoidon palveluja, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa

Julkaisuajankohta 30.5.2023

Kotihoitoa säännöllisesti saavien määrä on vähentynyt, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa.  Viime vuonna 114 000 asiakasta sai kotihoidon palveluja säännöllisesti, mikä on noin kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Yli puolet (59 %) säännöllisen kotihoidon asiakkaista sai kotihoidon palveluja päivittäin.  

Kotihoidolla tarkoitetaan kotiin annettavia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja, jossa asiakkaalle tai hänen perheelleen annetaan sekä terveydenhuoltoon että arjen sujumiseen liittyvää apua. Kaikkiaan kotihoidon asiakkaita oli yli 194 000.  

Suurin osa iäkkäistä saa palvelunsa nykyisin kotihoidosta, jonka käyntimäärät ovat tähän asti joka vuosi kasvaneet. 

”Kotihoidon käyntien määrä laski viime vuonna yli kahdella miljoonalla edellisvuodesta. Tämä vastaa kolmen viikon käyntien määrää. Tilanne on hälyttävä.  Voi todeta, että merkittävä osa kotihoidon palvelusta on jäänyt saamatta”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

”Samalla suuret ikäluokat ovat siirtymässä kotihoidon käyttöikään. Tilastoseuranta osoittaa, että hyvinvointialueiden on kyettävä nostamaan merkittävästi tuotetun kotihoidon määrää”, Kehusmaa jatkaa.

Paljon palveluja saavia oli kotihoidon asiakkaista 46 prosenttia (89 552 asiakasta). Heidän luokseen tehtiin 97,5 prosenttia käynneistä. Myös paljon palveluja saavien kotihoidon asiakkaiden määrä väheni kolme prosenttia.

Hieman alle puolet (48 %) kotihoidon asiakkaista oli 75 vuotta täyttäneitä, jotka olivat olleet kotihoidon asiakkaita jo edeltävänä vuonna. Uusia kotihoidon asiakkaita vuonna 2022 oli 40 prosenttia kaikista asiakkaista. 

Lähes kolmannes 85–94-vuotiaista sai säännöllisen kotihoidon palveluja päivittäin – palveluja saavien asiakkaiden osuus vaihtelee hyvinvointialueittain

Eniten säännöllisen kotihoidon palveluja saavia oli 85–94-vuotiaiden ikäryhmässä, josta noin kolmannes (30 %) sai säännöllisen kotihoidon palveluita. 

Keski-Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueilla tämän ikäisten asiakkaiden osuus oli suurin, 40 prosenttia ja Päijät-Hämeen ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla osuus oli pienin, 22 prosenttia. 95 vuotta täyttäneistä säännöllisen kotihoidon palveluja saivat eniten Kainuun (73 %) ja vähiten Päijät-Hämeen hyvinvointialueilla asuvat (39 %).

Säännöllisen kotihoidon palveluja saavia 85–94-vuotiaita oli kaikkiaan reilut 44 000. Säännöllisen kotihoidon asiakkaista 62 prosenttia oli naisia.

Säännöllisen kotihoidon asiakkaiden prosenttiosuus ikäryhmän väestöstä hyvinvointialueittain vuonna 2022

Vaakapylväskuvio tilastosta

Kotihoidon tiedot ovat saatavissa ajantasaisesti tietokantaraporteista

Avohilmon pikaraporteissa tiedot ovat saatavissa palveluntuottajittain. Pikaraportteihinkäyntimäärien kehitystä kuvaavat tiedot päivittyvät päivittäin. Pikaraportit on tarkoitettu ensisijaisesti hyvinvointialueille omien tietojen tarkastamista varten.
Avohilmo-pikaraportti: Käynnit viikoittain ja kuukausittain 

Kotihoidon tietokantaraporteista tiedot ovat saatavissa asukkaiden kotikunnan mukaan ja palveluntuottajittain. Kotihoidon asiakkuuksia koskevat tiedot päivittyvät kerran vuodessa ja kotihoidon käyntejä koskevat tiedot kuukausittain.
Kotihoidon tietokantaraportit

Aiheesta lisää

Kotihoidon tietojen tiedonkeruu

Lähde 

Kotihoito 2022 

Lisätietoja 

Sanna-Mari Saukkonen
erityisasiantuntija
puh. 029 524 7250
[email protected]

Tiina Marttila
erikoissuunnittelija
puh. 029 524 8533
[email protected]

Sari Kehusmaa 
johtava asiantuntija
puh. 029 524 7914
[email protected]

Ikääntyminen Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen pääuutinen - thlfi tilastouutinen - thlfi