Kotihoito 2023
THL julkaisee kotihoidosta vuosittain ja kuukausittain päivittyvät tietokantaraportit sekä kerran vuodessa julkaistavan tilastoraportin.
Säännöllisesti päivittyvät tietokantaraportit
Avohilmo-rekisteriin toimitetuista tiedoista muodostetaan tietokantaraportteja. Kotihoidon käyntitietojen tiivisteet ja kuutiot päivittyvät kuukausittain ja asiakastietojen tiivisteet ja kuutiot kerran vuodessa.
Tilastoraportti
Vuonna 2023 julkisesti järjestettyä kotihoitoa sai entistä harvempi ikääntynyt
Vuonna 2023 kotihoidossa oli 185 000 asiakasta, joista säännöllisiä kotihoidon asiakkaita oli 113 000 eli 61 prosenttia kaikista asiakkaista. Kaikkien kotihoidon asiakkaiden määrä väheni 10 000:lla (-5 %) ja säännöllisen kotihoidon asiakkaiden määrä lähes 2 000:lla (-2 %) vuoteen 2022 verrattuna. Kotihoidossa tehtiin 39,1 miljoonaa käyntiä, joista 38,5 miljoonaa (99 %) tehtiin säännöllisen kotihoidon asiakkaille. Kaikkien asiakkaiden käyntimäärä laski 0,7 miljoonalla (-2 %) ja säännöllisten asiakkaiden käyntien määrä 0,9 miljoonalla (-2 %) vuoteen 2022 verrattuna.
Säännöllisen kotihoidon asiakasmäärän väheneminen johtui yksinomaan naisasiakkaiden määrän vähenemisestä. Naisten osuus oli 61 prosenttia kaikista säännöllisen kotihoidon asiakkaista vuonna 2023 ja 62 prosenttia vuonna 2022.
Vuonna 2023 säännöllistä kotihoitoa saaneita 75 vuotta täyttäneitä asiakkaita oli 87 000 ja heidän osuutensa saman ikäisestä väestöstä oli 14 prosenttia. Näiden asiakkaiden lukumäärä on laskenut verrattuna edellisvuoteen. Saman ikäiseen väestöön suhteutettuna osuus on laskenut vuodesta 2018.
Hyvinvointialueiden välillä oli eroja 75 vuotta täyttäneiden säännöllistä kotihoitoa saaneiden asiakkaiden väestöosuuksissa ja käyntitaajuuksissa. Osa alueista tarjosi laajemmalle osalle asukkaistaan kotihoitoa, mutta käyntejä oli tarjolla vähemmän, kun taas osa tarjosi enemmän käyntejä, mutta suppeammalle joukolle. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella 20 prosenttia alueen 75 vuotta täyttäneestä väestöstä oli säännöllisen kotihoidon piirissä, mutta vain 30 prosenttia heistä sai vähintään kaksi käyntiä päivässä. Keski-Uudellamaalla säännöllisen kotihoidon piirissä oli 11 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä, mutta heistä 52 prosenttia sai vähintään kaksi käyntiä päivässä.
Taulukot
Taustatietoja
- Tilaston laatuseloste (SVT)
- Tietosuojaseloste
- Aineistokuvaus (Aineistokatalogi)
- Ohjeet tietojen toimittamiseen (Avohilmo)
- Edellinen tilasto 2022 (Julkari)
Tilastokuvaus
Kotihoitotilasto tuotettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2020 vuosien 2018–2019 aineistosta. Kotihoitotilasto perustuu Hoitoilmoitusrekisterin (jatkossa Hilmo)-tiedonkeruun mukaisiin Avohilmo-rekisterin kotihoidon tietoihin. Tiedot perustuvat automaattisena tietopoimintana ja tiedonsiirtona sähköisistä asiakas- tai potilastietojärjestelmistä toteutettuun ajantasaiseen Hilmo-ohjeistuksen mukaiseen tietotuotantoon.
Kotihoitotilasto sisältää tietoja kotihoidon, kotisairaanhoidon, kotipalvelun ja kotisairaalan toiminnasta Hoitoilmoitusrekisterin tietojen pohjalta. Hoitoilmoitusrekisteri sisältää tietoja palvelun tuottajasta, väestön palvelujen käytöstä, asiakkaiden terveysongelmista, asiakkaan tai potilaan kotikunnasta ja sukupuolesta, käynneistä ikäryhmittäin, palvelumuodoittain ja yhteystavoittain, käyntisyistä, toimenpiteistä ja jatkohoidosta, lääkityksestä ja rokotuksista.
Tilasto on tarkoitettu toiminnan seurannan, arvioinnin, valvonnan ja ohjauksen tueksi terveydenhuollon ammattihenkilöille, hallintoviranomaisille, suunnittelijoille ja tutkijoille, jotka tarvitsevat ajantasaista tietoa terveyskeskusten palvelutuotannosta Suomessa. Tilaston pohjana olevan hoitoilmoitusrekisterin tietosisältöä ja tiedonkeruuta sekä raportointia kehitetään yhteistyössä tiedontuottajien ja käyttäjien kanssa.
Lähde
Kotihoito 2023
Hemvård 2023
Home care 2023
Tilastoraportti 44/2024, 27.9.2024.
Suomen virallinen tilasto, Kotihoito. THL.
Lisätietoa
Ensisijaisesti yhteydenotot: avohilmo(at)thl.fi
Tilaston vastuuhenkilöt:
Emma Tolonen
029 524 8207
Tiina Marttila
029 524 8533
sähköposti: [email protected]