Usein kysyttyä verkkokouluista

Tältä sivulta löydät vastauksia useimpiin kysymyksiin, jotka koskevat THL:n verkkokouluja.

Verkkokoulujen ongelmatilanteessa ota yhteys verkkokoulut(at)thl.fi.

Mitä verkkokouluja THL:llä on? Miten pääsen katsomaan niitä?

Voit lukea sivuiltamme kuvauksen jokaisesta THL:n verkkokoulusta.
Lue kuvaukset THL:n verkkokouluista

Voit alkaa opiskella verkkokouluissa, kun rekisteröidyt verkkokoulujen käyttäjäksi ja kirjaudut sisään verkkokoulualustalle. Joitain kursseja voi katsoa myös vierailijana.
Rekisteröidy ja kirjaudu verkkokouluihin

Mikä alusta THL:n verkkokouluissa on käytössä?

THL:n verkkokoulut toimivat Moodle Pinja -alustalla.

Miten kirjaudun verkkokouluihin?

Voit kirjautua verkkokouluihin, kun rekisteröidyt ensin käyttäjäksi.

Rekisteröityminen tarkoittaa, että luot uuden tunnuksen ja salasanan palveluun. Rekisteröityminen tehdään vain kerran, ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Kirjautuminen tarkoittaa myöhempiä kertoja, kun käytät verkkokouluja. Syötä kirjautumissivulle tunnus ja salasana, jotka olet määritellyt rekisteröitymisvaiheessa, ja valitse sen jälkeen ”kirjaudu”.

En pääse kirjautumaan verkkokouluun. Mikä avuksi?

Tarvitset kirjautumiseen käyttäjätunnuksen tai salasanan, jotka olet luonut rekisteröityessäsi verkkokoulujen käyttäjäksi.

Muistathan käyttäjätunnuksen oikein? Käyttäjätunnus on usein esimerkiksi muotoa 

  • etunimi.sukunimi
  • etunimisukunimi
  • etunimitoinennimisukunimi

Huomaathan, että verkkokouluun ei kirjauduta sähköpostiosoitteella.

Mitä teen, jos unohdin käyttäjätunnuksen tai salasanan?

Jos unohdat käyttäjätunnuksen tai salasanan, klikkaa verkkokoulujen kirjautumissivulta linkkiä Unohditko käyttäjätunnuksesi tai salasanasi?
Siirry verkkokoulujen kirjautumissivulle

Kun kirjoitat kenttään joko käyttäjätunnuksesi tai sähköpostisosoitteesi, saat sähköpostiisi linkin salasanan vaihtoa varten. 

Miten rekisteröidyn verkkokouluihin?

Voit rekisteröityä verkkokoulujen käyttäjäksi lomakkeella, jonka löydät THL:n verkkokoulujen kirjautumissivulta. Lomakkeella luot itsellesi käyttäjätunnuksen ja salasanan verkkokouluun.
Siirry verkkokoulujen kirjautumissivulle

Onko verkkokouluun pakko rekisteröityä?

Verkkokouluja on mahdollista selata myös vierailijana. Tällä hetkellä lähes kaikki verkkokoulutukset vaativat kuitenkin rekisteröitymisen, jotta koulutuksen sisältöihin voi tutustua.

THL:n verkkokouluihin voi rekisteröityä vapaasti, ja se on maksutonta. Kun rekisteröidyt ja kirjaudut sisään omilla tunnuksillasi, voit seurata opiskelujesi edistymistä. Voit myös jatkaa opiskelua siitä, mihin edellisellä kerralla jäit.

En saa luotua käyttäjätunnusta, mitä teen?

Ennen ensimmäistä käyttökertaa sinun on luotava itsellesi käyttäjätunnus ja salasana rekisteröitymislomakkeella.

Jos et saa luotua käyttäjätunnusta, ongelma voi olla rekisteröitymislomakkeessa tai vahvistusviestissä.
En saanut vahvistusviestiä, mitä teen?

Rekisteröitymislomakkeessa voi olla jotain korjattavaa, ennen kuin rekisteröinti onnistuu. Tällöin lomakkeen korjattava osio muuttuu punaiseksi.

Käyttäjätunnuksen ja salasanan kohdissa ei välttämättä näy punaista virhetekstiä, vaikka käyttäjätunnus olisi jo varattu tai salasana ei täyttäisi kaikkia vaatimuksia. Näissä tapauksissa voit yrittää jotakin toista käyttäjätunnusta ja salasanaa. 

Millainen käyttäjätunnuksen täytyy olla?

Käyttäjätunnus voi olla käytännössä mikä vain sana tai nimi. Käyttäjätunnus ei kuitenkaan voi olla käytössä kenelläkään toisella.

Käyttäjätunnus voi olla esimerkiksi muotoa 

  • etunimi.sukunimi
  • etunimisukunimi
  • etunimitoinennimisukunimi

Voi lisätä nimen perään esimerkiksi lyhyen numerosarjan, jos nimi on käytössä jollain toisellakin.

Millainen salasanan täytyy olla?

Verkkokoulun salasanassa täytyy olla 

  • vähintään kahdeksan merkkiä
  • vähintään yksi numero
  • vähintään yksi pieni kirjain
  • vähintään yksi iso kirjain
  • vähintään yksi erikoismerkki, kuten *, - tai #.

Mikä on rekisteröitymisen vahvistusviesti?

Kun olet täyttänyt rekisteröitymislomakkeen, saat sähköpostiisi vahvistusviestin lähettäjältä Admin User. Viesti saapuu sähköpostiosoitteeseen, jonka annat rekisteröitymislomakkeessa.

Avaa linkki, joka tulee vahvistusviestin mukana. Näin vahvistat tunnuksesi ja pääset kirjautumaan sisään verkkokoulualustalle. Vahvistaminen tulee tehdä 30 minuutin kuluessa.

Jatkossa voit vain kirjautua verkkokouluun käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi. 

En saanut vahvistusviestiä, mitä teen?

Voit hetken odotella vahvistusviestiä. Jos vahvistusviestiä ei sittenkään kuulu, tarkista ensin sähköpostisi roskapostikansio.

Jos viestiä ei ole roskapostikansiossakaan, voit pyytää uutta vahvistusta ylläpitäjältä osoitteesta verkkokoulut(at)thl.fi.

Joskus käyttäjän sähköpostiasetukset estävät viestin perilletulon. Jos sähköpostia ei kuulu uuden vahvistuksen jälkeenkään, palomuuri saattaa estää sen saapumisen. Ota yhteys oman organisaatiosi it-tukeen.

Miten valitsen kurssin verkkokoulussa?

Näet verkkokoulujen valikoiman etusivulta. Kun valitset jonkin koulutuksista, näet siihen kuuluvat erilliset kurssit. Esimerkiksi RAI-verkkokouluun kuuluu viisi eri kurssia. Kurssien suoritusjärjestys on vasemmalta oikealle.

Voit suorittaa verkkokoulusta joko yhden tai useamman kurssin. Jokaiselle kurssialueelle on kuitenkin liityttävä erikseen.

Liity kurssille näin:

  • Valitse kurssi, jolle haluat liittyä. Sinulle aukeaa näkymä, josta voit liittyä kurssialueelle.
  • Lisää tässä kohtaa kurssiavain, jos kurssi sitä vaatii. 
  • Valitse ”Lisää minut kurssialueelle”.

Joillekin kursseille voi päästä myös ilman liittymistä. Siinä tapauksessa et voi kuitenkaan esimerkiksi seurata edistymistäsi.

Voit liittyä kurssille myös jälkikäteen, jos valitset oikean yläkulman rataskuvakkeen valikosta kohdan ”Liity kurssialueelle”. Samasta rattaasta voit myös poistaa kurssin omista kursseistasi.

Navigaation kohdasta ”Työpöytä” voit tarkistaa, mitä kursseja olet valinnut. Työpöydällä voit myös seurata omaa edistymistäsi.

Tarvitsenko kurssille kurssiavaimen?

Joillekin kursseille pääsy vaatii kurssiavaimen. Saat kurssiavaimen kurssin ylläpitäjältä.

Tarvitset kurssiavainta vain ensimmäisellä kirjautumiskerralla. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen löydät kurssin verkkokoulusta Katsaus kursseistani -sivulta.

En pääse kurssin sisältöön, vaikka olen rekisteröitynyt ja kirjautunut sisään. Missä voi olla vika?

Kurssille saattaa olla joitain muita lisävaatimuksia, kuten kurssiavain tai taustatietolomake. Pääset kurssille, kun annat kurssiavaimen tai täytät taustatietolomakkeen.

Taustatietolomake on käytössä esimerkiksi Saattohoitopassi-kurssilla.

Miten pääsen ruotsinkieliselle kurssille?

Ruotsinkieliset kurssit ovat verkkokouluissa omina kokonaisuuksinaan. Kurssi siis käydään aina joko kokonaan suomeksi tai ruotsiksi. Kaikkia verkkokursseja ei valitettavasti ole tarjolla ruotsiksi.

Verkkokoulujen oikean yläkulman kielivalinnasta voit muuttaa käyttöjärjestelmän kielen. Kielivalinta ei siis vaikuta varsinaisiin kurssin sisältöihin.

En saa todistusta kurssista. Mitä teen?

Jos et saa todistusta kurssista, tarkistathan pistemääräsi tentissä. Useimmissa verkkokouluissa sinun täytyy saada tentistä riittävästi pisteitä, jotta saat kurssista todistuksen.

Toisena kannattaa tarkistaa, oletko valinnut kurssin omaan portfolioon verkkokoulujen pääsivun ohjeen mukaisesti. Jos kurssit on valittu oikein, todistukset tallentuvat ja ovat käytettävissä oikein.

Todistuksen latautumisessa voi olla myös pieni viive, joten joissain tilanteissa kannattaa odotella hetki. Voit myös tarkastaa sähköpostisi roskapostikansion. 

Joillakin kursseilla voit ladata ja tulostaa todistuksen itse kurssialueelta Todistus-kohdasta. Lataaminen on mahdollista ainakin RAI-verkkokoulussa.

Mistä saan apua ongelmatilanteissa?

Jos ongelma liittyy verkkokoulun tai kurssin sisältöön, ota yhteys kurssilla ilmoitettuun yhteyshenkilöön.

Rekisteröitymis- ja kirjautumisongelmista voit lähettää sähköpostia osoitteeseen verkkokoulut(at)thl.fi.

Ilmoitathan ongelmatilanteessa nimesi ja sähköpostiosoitteesi, jota olet käyttänyt rekisteröityessä. Kuvaile myös ongelma mahdollisimman tarkasti. Voit myös lähettää kuvankaappauksen ongelmatilanteesta.