Vanliga frågor om webbutbildningar

På den här sidan hittar du svar på de flesta frågor som gäller THL:s webbutbildningar.

Vid problem med webbutbildningar, kontakta verkkokoulut(at)thl.fi.

Vilka webbutbildningar erbjuder THL? Hur kan jag titta på dem?

På vår webbplats kan du läsa alla beskrivningar av THL:s webbutbildningar.
Läs beskrivningarna av THL:s webbutbildningar

Du kan inleda studier i de olika webbutbildningarna när du har registrerat dig som användare och loggat in på webbutbildningsplattformen. Vissa kurser kan du också ta del av som besökare.

Vilken plattform används i THL:s webbutbildningar?

THL:s webbutbildningar finns på plattformen Moodle Pinja.

Hur loggar jag in på webbutbildningarna?

Du kan logga in på webbutbildningarna efter att du har registrerat dig som användare.

Registrering innebär att du skapar ett nytt användarnamn och lösenord för tjänsten. Du behöver registrera dig endast en gång, före den första användningen.

Inloggning använder du när du senare använder webbutbildningarna. Skriv in ditt användarnamn och lösenord som du har angett vid registreringen och välj därefter "Logga in".

Jag kan inte logga in på webbutbildningen. Vad ska jag göra?

För att logga in behöver du det användarnamn och lösenord som du skapade när du registrerade dig som användare i webbutbildningar.

Kommer du ihåg användarnamnet rätt? Användarnamnet har ofta till exempel formen 

  • fornamn.efternamn
  • fornamnefternamn
  • förnamnandranamnefternamn

Observera att du inte loggar in på webbutbildningarna med e-postadressen.

Vad ska jag göra om jag har glömt användarnamnet eller lösenordet?

Om du har glömt användarnamnet eller lösenordet, klicka på länken Har du glömt ditt användarnamn eller lösenord? på inloggningssidan för webbutbildningar.
Gå till inloggningssidan för webbutbildningar

När du skriver in antingen ditt användarnamn eller din e-postadress i fältet får du en länk till din e-post för att byta lösenord. 

Hur registrerar jag mig i webbutbildningar?

Du kan registrera dig som användare i webbutbildningarna med en blankett som du hittar på inloggningssidan för webbutbildningar. På blanketten skapar du ett användarnamn och lösenord för webbutbildningar.
Gå till inloggningssidan för webbutbildningar

Måste man registrera sig i webbutbildningar?

Det är också möjligt att bläddra i webbutbildningarna som besökare. För närvarande krävs dock registrering i nästan alla webbutbildningar för att man ska kunna bekanta sig med utbildningens innehåll.

Man kan fritt registrera sig i THL:s webbutbildningar, och det är gratis. När du registrerar dig och loggar in med dina egna koder kan du följa med hur dina studier framskrider. Du kan också fortsätta med studierna där du slutade föregående gång.

Jag kan inte skapa ett användarnamn, vad ska jag göra?

Före den första användningen måste du skapa ett användarnamn och lösenord på registreringsblanketten.

Om du inte kan skapa ett användarnamn kan det finnas problem i registreringsblanketten eller bekräftelsemeddelandet.
Jag fick inget bekräftelsemeddelande, vad ska jag göra?

Det kan finnas något på registreringsblanketten som du måste korrigera innan registreringen lyckas. Då blir den del av blanketten som ska korrigeras röd.

I punkterna för användarnamn och lösenord syns det inte nödvändigtvis röd feltext, även om användarnamnet redan vore reserverat eller lösenordet inte uppfyllde alla krav. I dessa fall kan du pröva med ett annat användarnamn och lösenord. 

Hur ska användarnamnet se ut?

Användarnamnet kan i praktiken vara vilket ord eller namn som helst. Användarnamnet kan dock inte vara ett sådant som redan har tagits i bruk av någon annan.

Användarnamnet har ofta till exempel formen 

  • fornamn.efternamn
  • fornamnefternamn
  • förnamnandranamnefternamn

Du kan till exempel lägga till en kort nummerserie efter namnet om namnet redan används av någon annan.

Hur ska lösenordet se ut?

Lösenordet för webbutbildningen måste innehålla 

  • minst åtta tecken
  • minst en siffra
  • minst en liten bokstav
  • minst en stor bokstav
  • minst ett specialtecken, såsom *, - eller #.

Vad är bekräftelsemeddelandet för registreringen?

När du har fyllt i registreringsblanketten får du ett bekräftelsemeddelande i din e-post från Admin User. Meddelandet kommer till den e-postadress som du anger på registreringsblanketten.

Öppna länken som finns i bekräftelsemeddelandet. På så sätt bekräftar du ditt användarnamn och kan logga in på webbutbildningsplattformen. Bekräftelsen ska göras inom 30 minuter.

I fortsättningen kan du logga in i webbutbildningen med ditt användarnamn och lösenord. 

Jag fick inget bekräftelsemeddelande, vad ska jag göra?

Du kan vänta en stund på bekräftelsemeddelandet. Om bekräftelsemeddelandet ändå inte kommer, kontrollera först skräppostmappen i din e-post.

Om meddelandet inte finns i skräppostmappen kan du be administratören om en ny bekräftelse på adressen verkkokoulut(at)thl.fi.

Ibland förhindrar användarens e-postinställningar att meddelandet kommer fram. Om e-posten inte kommer fram ens efter en ny bekräftelse kan brandväggen hindra den från att komma fram. Kontakta IT-stödet i din egen organisation.

Hur väljer jag kurs i webbutbildningen?

Du ser utbudet av webbutbildningar på förstasidan. När du väljer någon av utbildningarna ser du de separata kurser som ingår i den. Till exempel i RAI-webbutbildningen ingår det fem olika kurser. Kurserna ska genomföras i ordningen från vänster till höger.

Du kan genomföra antingen en eller flera kurser i webbutbildningen. Du måste dock ansluta dig separat till varje kursområde.

Anslut dig till en kurs så här:

  • Välj den kurs du vill ansluta dig till. En vy öppnas och där kan du ansluta dig till kursområdet.
  • Lägg till kursnyckeln här om kursen kräver det. 
  • Välj "Lägg till mig i kursområdet".

Vissa kurser kan du också ta del av utan anslutning. I så fall kan du dock till exempel inte följa dina framsteg.

Du kan också ansluta dig till kursen i efterhand om du i kugghjulsmenyn uppe till höger väljer "Anslut dig till kursområdet". Via samma kugghjul kan du också ta bort kursen från dina egna kurser.

Under "Skrivbord" i navigeringen kan du kontrollera vilka kurser du har valt. På skrivbordet kan du också följa dina egna framsteg.

Behöver jag en kursnyckel till kursen?

För att få delta i vissa kurser krävs det en kursnyckel. Du får kursnyckeln av kursens administratör.

Du behöver kursnyckeln endast vid första inloggningen. Efter den första inloggningen hittar du kursen i webbutbildningen på sidan Vy över mina kurser.

Jag kommer inte åt kursinnehållet trots att jag är registrerad och inloggad. Vad kan felet vara?

Det kan finnas andra tilläggskrav för kursen, såsom kursnyckel eller en blankett med bakgrundsuppgifter. Du kommer in på kursen när du ger kursnyckeln eller fyller i blanketten med bakgrundsuppgifter.

Blanketten med bakgrundsuppgifter används till exempel på kursen Kompetenspass för vård i livets slutskede.

Hur kommer jag in på en svenskspråkig kurs?

De svenskspråkiga kurserna är separata helheter i webbutbildningarna. Kursen genomförs alltså alltid antingen helt och hållet på finska eller svenska. Alla webbkurser erbjuds tyvärr inte på svenska.

På sidan Webbutbildningar kan du läsa vilka kurser som för närvarande kan genomföras helt på svenska.
Webbutbildningar

I språkvalet uppe till höger i webbutbildningar kan du ändra språket i operativsystemet. Valet av språk påverkar alltså inte det egentliga kursinnehållet.

Jag får inget kursintyg. Vad ska jag göra?

Om du inte får något intyg över kursen ska du kontrollera dina poäng i tentamen. I de flesta webbutbildningarna måste du få ett tillräckligt poängtal för att få ett intyg över kursen.

Det lönar sig också att kontrollera om du har valt kursen i din egen portfölj enligt anvisningarna på webbutbildningarnas huvudsida. Om kurserna har valts rätt, sparas intygen och är tillgängliga på rätt sätt.

Det kan också förekomma en liten fördröjning i laddningen av intyget, och därför lönar det sig i vissa situationer att vänta en stund. Du kan också kontrollera skräppostmappen i din e-post. 

På vissa kurser kan du ladda ner och skriva ut intyget från kursområdet själv under punkten Intyg. Nedladdningen är möjlig åtminstone i RAI-webbutbildningen.

Var får jag hjälp i problemsituationer?

Om problemet gäller innehållet i webbutbildningen eller kursen, ska du kontakta den kontaktperson som angetts på kursen.

Vid problem med registreringen och inloggningen kan du skicka e-post till adressen verkkokoulut(at)thl.fi.

I problemsituationer ska du uppge ditt namn och din e-postadress, som du har använt vid registreringen. Beskriv också problemet så noggrant som möjligt. Du kan också skicka en skärmdump av problemsituationen.