Asiakaslähtöinen ICF-pohjainen mobiili arviointityökalu (mICF) - Käytettävyystutkimus

Kesto:

1.2.2016–31.1.2017

Vastuuyksikkö:

Ikääntyneet, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö

Yhteistyöhankkeessa kehitettiin asiakkaille prototyyppi toimintakyvyn itsearviointia helpottavasta sovelluksesta ja testattiin sen käytettävyyttä. Sovelluksen työnimi oli mobiili ICanFunction (mICF, suomeksi Toimintakykyni). 

Asiakkaan käyttöliittymää kehitettiin erikseen aikuisten ja lasten palvelumuotoilutyöpajoissa. Useista lähteistä koottu arkikielinen sisältö sillattiin ICF-luokkiin. Sisällön ylläpitoa ja sovelluksessa näyttämistä varten luotiin FunctionMapper -metatietokanta THL:n Termieditoriin. Standardoidut PROMIS aikuisten fyysisen toimintakyvyn ja lasten liikkuminen -mittarit käännettiin suomeksi ja aikuisten mittari liitettiin sovellukseen. Sovelluksen koodaus toteutettiin standardien pohjalta. Asiakkaat testasivat kehitysversiota 0.0.12 lataamalla sen Playkaupasta tai Appstoresta omiin mobiililaitteisiin.

Toimintakykyni-sovelluksen ohjelmistoa ja sen FunctionMapper-metatietokantapalvelua voidaan jatkossakin kehittää ja hyödyntää kansallisia ja kansainvälisiä tarpeita varten. Tämän turvaamiseksi lähdekoodit sekä suoritettava ohjelmakoodi on lisensoitu Euroopan unionin yleisellä lisenssillä (EUPL v.1.1). Jos haluat kehittää tai käyttää sovellusta, ota meihin yhteyttä. 
Europan unionin yleinen lisenssi
Yhteystiedot

Hankekuvaus 

Tavoitteet

  1. Suunnitella ja kehittää ketterien menetelmien avulla mICF-arviointityökalun demovaiheen (proof-of concept, PoC) mobiilikäyttöliittymä ICF-pohjaiseen toimintakyvyn arviointiin, eli asiakkaan toimintakyvyn vahvuuksien, ongelmien ja niihin liittyvien tekijöiden kuvaamiseen sekä yhteismitallistamiseen. 
  2. Testata ja mitata asiakaslähtöisesti mICF-arviointityökalun käytettävyyttä, esteettömyyttä ja hyväksyttävyyttä tutkimuksen aikaisista eri kehitysversioista, ensin käyttäjillä, joilla on fyysisiä toimintarajoitteita ja kun mICF on riittävän valmis käytettäväksi, osana kuntoutusprosessia vaikeavammaisilla henkilöillä, kuten lyhytkasvuisilla aikuisilla, lapsilla ja heidän vanhemmillaan.
  3. Arvioida mICF:n vaikuttavuutta KELAn hoitoonohjauksen prosesseissa, tiedon laatua sekä miten mICF tuottamat asiakaslähtöiset toimintakykyprofiilit tukevat asiakkaiden voimaantumista ja ammattilaisten päätöksentekoa tavoitteiden asettelussa ja palveluiden suunnittelussa.

Toteutus

Vaihe 1: mICF arviointityökalun prototyyppien ketterä sovelluskehitys ja käyttöliittymäsuunnittelu 

Sisältövaatimuksena oli koko ICF ja ICF-CY, relevantit ydinlistat, ja asiakkaan mahdollisuus kertoa oma tarina (ikonit, vapaa teksti), mahdollinen itsearviointimittari ja yhteensopivuus kansallisten tietomäärittelyiden kanssa mm. toimintakyvyn tietomalli ja Kanta-tietomääritykset. Vammaiset käyttäjät testaavat prototyypin eri kehitysversioita (hyväksyttävyyttä, esteettömyyttä, käytön helppoutta, navigointia jne.) omissa arkitilanteissaan. Asiakaskokemusten perusteella prototyypistä tuotetaan aina uusi iteraatio noin kahden viikon mittaisissa sykleissä (sprint). mICF -arviointityökalu linkittää asiakkaan tuotoksen ICF:ään ja luo yksilöllisen toimintakykyprofiilin.

Vaihe 2: mICF arviointityökalun käytettävyystestaus 

Vaikeavammaiset käyttäjät koekäyttivät mICF arviointityökalua omissa älypuhelimissaan viikon ajan, jonka jälkeen kerätyt tiedot olivat hyödynnettävissä sosiaali- ja terveyspalveluissa palveluiden suunnittelua varten.  Asiakkaiden kokemuksia käytettävyydestä kerättiin todellisista käyttötilanteista sekä yksilö- ja ryhmähaastatteluissa.

Vaihe 3: mICF:n käytettävyyden ja sillä kerätyn toimintakykytiedon laadun arviointi

Yksilö- ja fokusryhmähaastatteluista  sekä mICF arviointityökalusta kerätty tieto yhdistettiin ”Lyhytkasvuisten toimintakyky ja haasteet esteettömyydessä ja yhdenvertaisuudessa” –tutkimuksessa kerättyyn toimintakykytietoon. Kerätyn toimintakykytiedon laatu, järjestelmän laatu ja palvelun laatu arvioitiin.
Lyhytkasvuisten toimintakyky ja haasteet esteettömyydessä ja yhdenvertaisuudessa -tutkimus (LYHTY)

Yhteistyökumppanit

Invalidiliitto,  JAMK, Kela,  International mICF Partnership, Siun sote, Valteri-koulu, WHO Family of International Classification, Functioning and Disability Reference Group (WHO FIC FDRG).

Rahoitus

  • Kelan kehittämisrahoitus 100 000 euroa
  • THL 9000 euroa
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) 7000 euroa
  • Invalidiliitto 2000 euroa
  • Valteri koulu
  • Pohjois-Karjalan keskussairaala.

Yhteystiedot

Heidi Anttila
erikoistutkija
sähköposti: [email protected]

Kaksi naista käyttää yhdessä tablettia.

Toimintakykyni-sovelluksen kehittämisprosessin raportti julkaistiin toukokuussa 2017.
Asiakaslähtöinen Toimintakykyni-sovellus: Kehittäminen ja käytettävyystutkimus
Kela, Työpapereita 119/2017

Toimintakykyni-sovellus - asiakaskokemukset prototyypistä (Slideshare)

Miten asiakas voi käyttää Toimintakykyni-sovellusta?
Käyttäjän polku (Slideshare)

Hankekuvaus: Asiakaslähtöinen ICF-pohjainen mobiili arviointityökalu (mICF) – Käytettävyystutkimus (Slideshare)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Invalidiliitto

Valteri-koulu
 

Siun sote

Kansainvälinen mICF-verkosto

Kelan kehittämisrahasto