Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia (CAIDE)

Kesto:

1998-2050

Vastuuyksikkö:

Väestönterveysyksikkö

Muualla verkossa:

CAIDE -hanke (Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia) tutkii keski-iän sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden ja elintapoihin liittyvien tekijöiden yhteyttä myöhäisiän dementiaan, Alzheimerin tautiin sekä aivoissa tapahtuviin rakenteellisiin muutoksiin.

Tutkimuksen päätarkoituksena on saada selville, mitkä tekijät jo keski-iästä lähtien altistavat myöhemmän iän muistisairauksille ja toisaalta, mitkä tekijät suojaavat sairastumiselta. Lisäksi tutkitaan elintapojen ja geneettisten tekijöiden (erityisesti APOE 4 -riskigeenin) yhteisvaikutuksia sairastumisriskiin. Aivokuvantamistutkimusten avulla pyritään selvittämään mekanismeja havaittujen yhteyksien välillä.

CAIDE-tutkimuksen osallistujat on koottu Kuopion ja Joensuun alueilla asuvista henkilöistä, jotka ovat osallistuneet THL:n (ent. Kansanterveyslaitoksen) aiemmin toteuttamiin väestötutkimuksiin ollessaan noin 50-vuotiaita. 
CAIDE-seurantatutkimukseen kutsuttiin vuonna 1998 satunnaisotannalla yhteensä 2000 henkilöä, jotka olivat tuolloin 65–79-vuotiaita. Vuosien 2005–2009 aikana kerättiin toinen CAIDE:n seuranta-aineisto. Tuolloin kutsun tutkimukseen sai myös uusi 900 henkilön tutkimusjoukko. CAIDE:n kolmannen seuranta-aineiston keräys toteutettiin 2019-2020. Tutkittaville tehtiin seurantakäyntien yhteydessä kattavat terveydentilan ja kognitiivisten kykyjen tutkimukset. Lisäksi osalle tutkittavista tehtiin aivojen magneettikuvaus.

CAIDE-tutkimuksessa on selvitetty mm. seuraavien tekijöiden vaikutusta muistisairauksien ilmaantuvuuteen:

  • korkea verenpaine
  • kolesteroli
  • ylipaino
  • ravitsemukseen liittyvät tekijät
  • fyysinen aktiivisuus
  • työ ja koulutus
  • tupakointi
  • alkoholin käyttö
  • erilaiset psykososiaaliset tekijät.

Saadut tulokset osoittavat, että monet sydän- ja verisuonitautien riskitekijät lisäävät myös riskiä sairastua myöhäisiän dementiaan ja Alzheimerin tautiin. Myös monilla elintavoilla on vaikutusta sairastumisriskiin.

Tutkimushanketta johtaa professori Miia Kivipelto. Tutkimusryhmään kuuluu tutkijoita Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Itä-Suomen yliopistosta ja Tukholman Karoliinisesta Instituutista. Tällä hetkellä CAIDE -tutkimuksen aineistosta on valmistunut yhdeksän väitöskirjaa sekä yli kolmekymmentä kansainvälistä tutkimusartikkelia.