Tyypin 1 diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy (DIPP) -projektin ravintotutkimus
Prospektiivinen syntymäkohorttitutkimus ravinnon yhteydestä tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen diabetekselle alttiilla lapsilla.
Tavoitteet
Tutkimuksessa selvitetään, onko äidin raskaus- tai imetysajan ruokavalio tai lapsen oma ruokavalio yhteydessä tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen ja onko ravintotekijöillä interaktioita virusten tai geneettisten tekijöiden kanssa diabeteksen kehittymisessä. Tutkimuksessa selvitetään myös ravintotekijöiden yhteyttä allergisten sairauksien, ylipainon ja lihavuuden riskiin.
Toteutus
Ravintotutkimuksen aineisto muodostuu Oulun ja Tampereen yliopistollisissa sairaaloissa syntyneistä lapsista, joilla on napaverinäytteen perusteella todettu lisääntynyt geneettinen riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Lapsia seurataan klinikkakäynneillä 3, 6, 12 ja 18 kuukauden iässä ja sen jälkeen vuoden välein.
Rahoitus
- Suomen Akatemia
- EVO - erityisvaltionosuus
- European Foundation for the Study of Diabetes (EFSD)
- Juho Vainion säätiö
- Yrjö Jahnssonin säätiö
- Diabetestutkimussäätiö
Yhteistyötahot
- Tampereen yliopisto
- Oulun yliopisto
- Turun yliopisto
- Helsingin yliopisto
Yhteystiedot
Suvi Virtanen
tutkimusprofessori
puh. 029 524 8729
sähköposti: [email protected]