Veden laadun standardointityö etenee
Talousveden laadun on oltava niin hyvä, että sitä voi nauttia ja käyttää turvallisesti joka päivä. Veden laadun tutkimuksessa tarvittavia ohjeistoja, näytteenottomenetelmiä sekä kemiallisia, fysikaalisia, biologisia, mikrobiologisia ja radioaktiivisuuden mittaukseen liittyviä menetelmiä tuottaa kansainvälisen standardointiorganisaation ISOn Water quality -tekninen komitea.
Teknisen komitean kokoukset järjestettiin Suomessa Rovaniemellä 17.-22.4.2023. Kokouksiin osallistui noin 115 veden laadun asiantuntijaa paikan päällä ja noin 120 asiantuntijaa etäyhteyksillä.
Mikromuovien mittausten ja näytteenoton standardointi työn alla
Alakomiteoiden SC2 (fysikaaliset ja kemialliset mittaukset) ja SC6 (näytteenotto) kokouksissa käsiteltiin alan neljää ensimmäistä valmistelussa olevaa standardiluonnosta. Kokoukset järjestettiin osittain yhteistyössä ISOn teknisen komitean TC61 (muovit) asiantuntijoiden kanssa. Japanilainen laboratoriolaitteiden valmistaja esitteli kokousten yhteydessä uutta laitetta, jolla voidaan erotella automaattisesti mikromuovit muusta orgaanisesta materiaalista jatkotutkimuksia varten.
ISO-standardeja kehitetään suolistoperäisen saastumisen indikaattoribakteereille
Veden laatu -teknisen komitean (TC147) alakomitea SC4 (vesimikrobiologiset menetelmät) kehittää parhaillaan uimavesien ja talousvesien tutkimiseen uusia menetelmäosioita ISO-standardisarjaan suolistoperäisen saastumisen indikaattoribakteereille E. coli ja enterokokit. Tulevaisuudessa nämä uudet menetelmät voivat tulla käyttöön veden laadun valvontatutkimuksissa.
Uusi standardi talousvesiverkostojen pesäkelukumäärän määrittämiseen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vetämässä vesimikrobiologian SC4 alakomitean työryhmässä on valmisteilla uusi standardi talousvesiverkostojen pesäkelukumäärän määrittämiseen R2A-menetelmällä. Standardointi on nyt edennyt siten, että laboratorioiden välinen vertailututkimus alkaa vielä tänä vuonna. Valmistuttuaan tämä uusi veden pesäkelukumäärän määritysstandardi on tarkoitus julkaista eurooppalaisena EN-standardina.
Molekyylibiologia ja PCR-tekniikat tulevat veden laadun seurantaan
Myös molekyylibiologia ja PCR-tekniikat ovat tulossa mukaan veden laadun seurantaan. Vesimikrobiologiassa on ollut jo pidemmän aikaa käytettävissä PCR-tekniikka Legionella -bakteereille. Nyt PCR-menetelmiä kehitetään myös E. coli -bakteerin toteamiseen.
Parhaillaan ISO-standardointiryhmässä kehitetään yleistä ohjeistusta laboratorioille vesinäytteiden PCR-analyyseille. Toisena uutena työkohteena on PCR-tekniikoiden käyttäminen jätevesien sisältämien taudinaiheuttajien, etenkin koronaviruksen, epidemiologisessa seurannassa.
Menetelmiä kemikaalien yhteisvaikutusten arviointiin tarvitaan
Alakomitean SC5 työryhmissä keskusteltiin lisäksi kemikaalien yhteisvaikutusten mittaamisesta ja biologisten vaikutusten arvioinnista. Standardimenetelmien avulla tuotetaan aineistoja, joiden tilastollisen käsittelyn avulla voidaan päätellä mitatun vesinäytteen tai uutteen puhtaus, ja siten arvioida ympäristön tilaa. Samoin menetelmät sopivat kemikaalin tai kemikaalisekoituksen haitallisuuden tai haitattomuuden arviointiin.
Lisätietoja
Tarja Pitkänen
johtava asiantuntija
THL
p. 0295 246 315
etunimi.sukunimi@thl.fi
Jari Nuutinen
kemisti
Suomen ympäristökeskus (SYKE)
p. 0295 251 467
etunimi.sukunimi@syke.fi
Teemu Näykki
kehittämispäällikkö
Suomen ympäristökeskus (SYKE)
p. 0295 251 471
etunimi.sukunimi@syke.f