Tutkimuksen toteutus

Ensipsykoosin ja psykoosiriskin ennuste -hankkeeseen on rekrytoitu vuosina 2010–2016 ensimmäistä kertaa psykoosiin sairastuneita tai psykoosiriskioireilevia 18–40-vuotiaita potilaita ja terveitä vertailuhenkilöitä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueelta. Uusien potilaiden rekrytoiminen päättyi kesällä 2016, mutta seurantatutkimukset jatkuvat.

Tutkittavat potilaat haastatellaan kolmessa vaiheessa: sairastumisen alussa, kahden kuukauden kuluttua ja vuoden kuluttua ensitapaamisesta. Tutkittavia pyydetään lisäksi kaikissa vaiheissa täyttämään muun muassa elintapoja ja elämäntapahtumia kartoittava kyselylomake ja heiltä kerätään veri- ja ulostenäytteet. Tutkittaville tehdään aivojen kuvantamistutkimukset sairastumisen alussa ja vuoden kuluttua ensitapaamisesta. Neuropsykologiset tutkimukset (kognitiivisten toimintojen arviointi) tehdään kahden kuukauden ja vuoden kuluttua ensitapaamisesta. Tutkittavien poissulkukriteereitä tutkimuksesta ovat fyysisen sairauden tai päihteiden käytön aiheuttama psykoosi.

Terveet vertailuhenkilöt eli iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen kaltaistetut kontrollit poimitaan väestörekisteristä. Vertailuhenkilöt haastatellaan alussa ja vuoden kuluttua ensitapaamisesta. Myös vertailuhenkilöitä pyydetään molemmissa vaiheissa täyttämään kyselylomake, heiltä kerätään veri- ja ulostenäytteet ja heille tehdään neuropsykologiset tutkimukset ja aivokuvantamistutkimukset.