A-ryhmän streptokokin aiheuttamia vakavia infektioita tavanomaista enemmän

Julkaisuajankohta 3.3.2023

Viime vuoden loppupuolella ja kuluvan vuoden alussa useat Euroopan maat ovat ilmoittaneet lisääntyneestä määrästä vakavia A-ryhmän streptokokin, eli Streptococcus pyogenes -bakteerin, aiheuttamia infektioita. Tapausmäärien noususta ovat raportoineet ainakin Iso-Britannia, Irlanti, Ranska, Alankomaat, Ruotsi ja Tanska. 

Tapausmäärien kasvun arvellaan osin liittyvän pandemiavuosien jälkeiseen ihmisten välisen kanssakäymisen lisääntymiseen. Nyt raportoitujen vakavien infektioiden aiheuttajiksi on tunnistettu tiettyjä A-ryhmän streptokokkikantoja, erityisesti emm1- ja emm12-tyyppejä, mutta ei kuitenkaan yhtä tiettyä bakteerikantaa. Emm1-tyypin tiedetään aiheuttavan nopeasti eteneviä vakavia taudinkuvia ja emm12-tyyppi on liitetty tulirokkoon.

Suomessa seurataan invasiivisten, eli verestä tai selkäydinnesteestä viljelypositiivisten, infektioiden määrää. Myös Suomessa invasiivisten A-ryhmän streptokokki-infektioiden määrä, ja etenkin emm1- ja emm12-tyyppien aiheuttamien infektioiden määrät ovat lisääntyneet. 

Vuoden 2023 alusta tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu noin 80 A-ryhmän streptokokin aiheuttamaa yleisinfektiota, joka on samaa tasoa kuin emm1-epidemiavuosina 2018–2019 vastaavana aikana ilmoitettujen tapausten määrä.

Viime vuonna tammi­–helmikuussa ilmoituksia tehtiin 32, joka vastaa pitkän aikavälin keskimääräistä tapausmäärää vastaavana aikana ennen vuonna 2017 alkanutta emm1-epidemiaa.

Korkea ikä ja kehon puolustuskykyä heikentävät sairaudet altistavat vakaville infektioille

A-ryhmän streptokokki on tavallinen kuumeisen nielutulehduksen aiheuttaja, jota esiintyy erityisesti leikki- ja kouluikäisillä lapsilla. Jos taudin yhteydessä esiintyy vartalolla punoittavaa ja hieman karheaa ihottumaa, puhutaan tulirokosta. Lisäksi A-ryhmän streptokokki voi aiheuttaa iholla märkärupea tai ruusuinfektion. 

A-ryhmän streptokokki aiheuttaa joskus vakavan, henkeä uhkaavan yleistyneen infektion, jolloin bakteeri leviää elimistössä verenkierron välityksellä. Vakavia A-streptokokki-infektioita ovat myös syvät ja nopeasti etenevät iho- tai pehmytkudosinfektiot, jolloin tauti on usein saanut alkunsa ihorikosta tai ihon paikallisesta tulehduksesta. 

Vakaville infektioille altistavat erityisesti korkea ikä, kehon puolustuskykyä heikentävät sairaudet sekä pistohuumekäyttö. Lapsilla vakavat infektiot ovat harvinaisia ja altistavana tekijänä on usein edeltävä virusinfektio, kuten influenssa tai vesirokko.

Nopea hoidon aloitus parantaa ennustetta

Erityisesti kuumeisen nielu- tai ihoinfektion yhteydessä tulee muistaa A-ryhmän streptokokki-infektion mahdollisuus. Kuumeisen nielutulehduksen tai tulirokon yhteydessä tauti todetaan tavallisimmin nielunäytteestä antigeenipikatestillä tai bakteeriviljelyllä. 

Jos nielutulehduksen aiheuttajaksi osoittautuu A-streptokokki, potilas hoidetaan antibiootilla. Vakavat tautimuodot hoidetaan sairaalassa suonensisäisellä antibiootilla. Antibioottihoidon nopea aloitus on tärkeää ja se parantaa ennustetta vakavan taudin kohdalla.

Lisätietoja

A-ryhmän streptokokki 

Toimenpideohje A-ryhmän beetahemolyyttisen streptokokin aiheuttamien infektioiden ja epidemioiden ehkäisemiseksi 

Anna-Liisa Punto-Luoma
tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
[email protected] 

Hanne-Leena Hyyryläinen
erikoistutkija
THL
p. 029 524 6123
[email protected]

Sohvi Kääriäinen
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8116
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset