Etelä-Suomen varuskunnissa todettu tavallista enemmän adenovirusinfektioita – testausta voi harkita, etenkin jos taudinkuva on vakava

Julkaisuajankohta 18.3.2024 14.28
Uutinen

Muutamassa Etelä-Suomen varuskunnassa on alkuvuodesta todettu poikkeuksellisen paljon adenoviruksen aiheuttamia hengitystieinfektioita. Adenovirusepidemioita on varuskunnissa yleensä vuosittain, mutta nyt sairastuneiden joukossa on tavallista enemmän tapauksia, jotka ovat vaatineet sairaalahoitoa. Helmi-maaliskuun aikana sairaalahoidossa on ollut parikymmentä potilasta.

Valtakunnallisesti laboratorioiden THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoittamien adenovirustapausten määrä ei ole vuodenaikaan nähden poikkeava.

Varuskunnissa on tehostettu käsihygieniaa sekä muita suojaustoimia, ja sairastuneet pyritään pitämään erillään terveistä jatkotartuntojen estämiseksi. 

Ylähengitystieinfektiot ovat varuskunnissa tähän vuodenaikaan hyvin tavallisia, ja niitä aiheuttavat myös muut kuin adenovirukset. Kaikkia hengitystieinfektioita voidaan torjua samalla tavoin. 

Adenovirus aiheuttaa tavallisimmin kuumeisen hengitystieinfektion

Adenovirukset aiheuttavat tavallisimmin hengitystieinfektioita, joihin voi liittyä korkea kuume. Myös muut oireet, kuten ripuli tai silmätulehdus, ovat mahdollisia. 

Adenovirukset ovat yleisiä taudinaiheuttajia pienillä lapsilla, mutta ne sairastuttavat myös aikuisia. Adenovirusinfektio on usein lievä tai oireeton. Imeväisikäisille ja niille, joiden vastustuskyky on heikentynyt, adenovirus voi aiheuttaa vakavan taudin. Kaikkiaan adenoviruksen aiheuttama vakava tautimuoto on kuitenkin harvinainen.

Adenovirus tarttuu tavallisimmin pisaroiden välityksellä yskiessä ja aivastaessa tai kosketustartuntana käsien välityksellä. Tartuntoja voi estää hyvällä käsihygienialla sekä välttämällä kontaktia muihin ihmisiin silloin, kun itsellä on ylähengitystieinfektion oireita. Adenovirusinfektion hoito on pääsääntöisesti oireenmukaista.

Erityyppisiä ihmisen adenoviruksia tunnetaan yli sata 

Ihmisen adenoviruksia tunnetaan yli sata tyyppiä. Nyt varuskunnissa sairaalahoitoa vaatineiden potilaiden virusnäytteitä on tyypitetty THL:ssä, ja ne edustavat pääsääntöisesti adenovirustyyppiä 7.

Kyseisen virustyypin on kuvattu maailmalla aiheuttaneen epidemioita terveydenhuollossa, oppilaitoksissa sekä erityisesti varuskunnissa ja asevoimissa ja joukossa on ollut myös vaikeampia tautimuotoja. 

Kuluvan kevään aikana adenoviruksen diagnostiikkaa voi harkita erityisesti potilailla, joilla on sairaalahoitoa vaativa tai muutoin tavanomaista vakavampi ylähengitystieinfektion taudinkuva eikä taudinaiheuttaja ole selvillä. 

Adenovirustartunnan diagnosoimiseen voi paikallisen ohjeistuksen mukaisesti käyttää joko antigeenin osoitusta, tai geenimonistus- eli PCR-menetelmää.

Lisätiedot:

Adenovirus

Santtu Heinonen
tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
[email protected]

Niina Ikonen
Johtava asiantuntija
THL
p.029 524 8413
[email protected]

Petri Kangaspunta (Puolustusvoimien tartuntatilanne)
Lääkintäkomentaja
Puolustusvoimat 
p. 0299 576 100
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset adenovirus - Infektiotaudit ja rokotukset