Adenovirus

Mikä on adenovirus?

Adenovirukset aiheuttavat tavallisimmin hengitystieinfektioita. Virustyypistä riippuen osaan adenovirusinfektioista liittyy myös muita oireita. 

Ihmisen adenoviruksia tunnetaan yli 50 serotyyppiä, jotka jaetaan seitsemään alaryhmään. 

Adenovirukset ovat yleisiä taudinaiheuttajia imeväisikäisillä ja pienillä lapsilla, mutta ne aiheuttavat tautia myös aikuisille. Adenovirusinfektioita esiintyy läpi vuoden.

Miten adenovirus tarttuu?

Adenovirusinfektio tarttuu helposti pisaroiden välityksellä yskiessä ja aivastaessa tai koskettamalla esimerkiksi käsien välityksellä. 

Osa adenoviruksista voi tarttua ulosteista tai uimavedestä.

Miten adenovirusinfektioita ehkäistään?

Adenovirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua. 

Vain muutamaa virusta, adenovirusta 4 ja 7, vastaan on kehitetty rokote. Se ei kuitenkaan ole yleisesti saatavilla.

Mitkä ovat adenovirusinfektion oireet?

Adenovirusinfektiot ovat yleensä lieviä ja osa niistä on oireettomia.  Vakavia adenovirusinfektioita voi esiintyä imeväisillä ja henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Adenovirukset aiheuttavat yleensä ylempien hengitysteiden tulehduksen, jonka oireena on korkea kuume. Lapsilla saattaa esiintyä kuumekouristuksia.

Adenovirusinfektio voi johtaa myös nielurisa- ja korvatulehdukseen sekä keuhkokuumeeseen. Osa adenoviruksista aiheuttaa ripulia sekä silmä- ja virtsatietulehduksia.

Miten adenovirusinfektio todetaan?

Laboratorioissa on käytössä erilaisia testimenetelmiä, joiden avulla pystytään osoittamaan adenoviruksia kliinisistä näytteistä, esimerkiksi nenänielulimasta.

Antigeenien osoitus, virusviljely ja geenimonistusmenetelmä eli PCR ovat hyvin herkkiä ja luotettavia menetelmiä, joita käytetään erikoistuneissa viruslaboratorioissa.

Adenoviruksen laboratoriotutkimukset

Miten adenovirusinfektioita hoidetaan?

Adenovirusinfektioon ei ole lääkitystä, vaan hoito on oireenmukaista.

Miten paljon adenovirusinfektioita esiintyy?

Lue adenoviruksen esiintyvyydestä