Helsingissä havaittu kryptosporidioosiepidemia, jossa sairastuneita ympäri Suomea – THL pyytää näytteitä tyypitystä varten

Julkaisuajankohta 20.10.2022

nainen pitelee vatsaansa vatsakivun takia.

THL on saanut ilmoituksen Helsingissä käynnistyneestä kryptosporidioosiepidemiasta. Sairastuneet ovat osallistuneet samaan 26.–27.9. järjestettyyn tilaisuuteen, jonka jälkeen sairastuneita on ollut yhteensä noin 30 eri puolilla Suomea. Epidemiaa selvitetään kysely- ja laboratoriotutkimuksilla sekä elintarvikejäljityksillä. 

Epidemian laajuuden kartoittamiseksi THL pyytää kliinisiä laboratorioita olemaan yhteydessä THL:n Bakteriologian laboratorioon 26.9. jälkeen todettujen kryptosporidilöydösten lähettämiseksi ja tyypittämiseksi. 

Kryptosporidioosin tyypillisin oire on ripuli

Cryptosporidium on alkueläin, joka voi aiheuttaa infektioita monilla nisäkkäillä, linnuilla, kaloilla ja matelijoilla. Yleisin ihmisten infektioiden aiheuttaja on C. parvum. Yleisin oire on itsestään rajoittuva, vaikeusasteeltaan ja kestoltaan vaihteleva vesiripuli. Oireet alkavat noin viikon kuluttua tartunnasta ja kestävät yleensä 2–4 vuorokautta, mutta voivat jatkua jopa neljä viikkoa. 

Elintarvikevälitteisiä tartuntoja voi torjua hyvällä käsihygienialla, mutta pelkkä käsien desinfektio ei yksin riitä. Muita torjuntakeinoja ovat kasvisten peseminen ennen käyttöä ja pastöroimattomien maitotuotteiden välttäminen. 

Kryptosporideja ei toimiteta rutiininomaisesti THL:n referenssilaboratorioon, eikä THL seuraa kryptosporidioosin esiintymistä ajantasaisesti. Paikalliset terveydenhuollon ammattilaiset ovat avainasemassa kryptosporidien aiheuttamien epidemioiden havaitsemisessa ja torjunnassa. 

Lisätiedot

Mikä on cryptosporidium? (THL)

Kryptosporidioosi nousussa, salmonelloosi laskussa – katsaus ajankohtaisiin elintarvikevälitteisiin zoonooseihin ja epidemioihin (Infektioidentorjunta 2021;39, pdf 163 kt)

Anni Vainio (potilasnäytteiden lähetys ja tyypitys)
erikoistutkija 
THL
puh. 029 5248171
[email protected]

Ruska Rimhanen-Finne (kryptosporidioosi Suomessa, epidemiaselvitykset, tavoitettavissa 25.10. lähtien)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]

Riikka Åberg (Helsingin ruokamyrkytysepidemia)
yksikön päällikkö
Helsingin kaupunki, ympäristöpalvelut, elintarviketurvallisuusyksikkö
puh. 040 1873135
[email protected]

Annika Pihlajasaari (epidemiaselvityksiin liittyvät elintarvikejäljitykset ja elintarvikenäytteet)
ylitarkastaja, ELL
Ruokavirasto
p. 040 351 6884
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset