Helteinen sää on lisännyt riskiä saada vakava bakteeri-infektio Suomen rannikkovesissä uidessa

Julkaisuajankohta 8.7.2021

Aiempien hellekesien 2014 ja 2018 tapaan helteinen sää on lisännyt Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia tartuntoja ihmisillä myös tänä kesänä. Itämeren rannikkovesissä tartuntoja voivat aiheuttaa erityisesti Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus sekä Vibrio parahaemolyticus. Vibrio-suvun bakteerit lisääntyvät lämpimissä suolapitoisissa rannikkovesissä, mutta eivät sisämaan makeissa vesissä.

Vibrioiden aiheuttamat tartunnat ovat tavallisimmin haavaumien kautta saatuja ihoinfektioita. Bakteerit voivat aiheuttaa uimareille myös ulkokorvan tulehduksia, sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin. Vakavimmassa taudin muodossa bakteeria päätyy vereen, mikä voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion ja jopa potilaan menehtymisen.

Jos vastustuskyky alentunut, nyt kannattaa välttää Itämeressä uimista

Vibrioiden aiheuttamat merivesivälitteiset infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon vastustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Näiden henkilöiden tulisi nyt kesällä välttää Itämeressä uimista, etenkin jos heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia.

Vibriotartuntojen riski on kohonnut niin kauan, kun meriveden pintalämpötilat säilyvät korkeina.

Itämeren vibriotilannetta seurataan

Euroopan tautikeskus (ECDC) seuraa kesäisin Itämeren ympäristöolosuhteita ja määrittelee riskialueet Vibrio-bakteerien esiintymiselle viikoittain. THL seuraa tilannetta Suomessa ECDC:n antamien raporttien avulla. Kohonnut vibriotartuntojen riski koskee tällä hetkellä koko Suomen rannikkoa ja on suurin Suomenlahdella ja Turun saaristossa sekä Oulun ja Vaasan edustoilla.

Kaikki todetut Vibrio cholerae -bakteerikannat ja verestä eristetyt muut Vibriot tulevat THL:ään jatkotyypitystä varten. Vuonna 2021 Vibrio cholerae -tartuntoja on tähän mennessä todettu kolme kappaletta ja Vibrio vulnificus -tartuntoja yksi. Myös uimavesistä on tarvittaessa, esimerkiksi tartuntoja selvitettäessä, mahdollista tutkia Vibrio-suvun bakteerien lukumääriä.

Lämpenevän ilmaston myötä hellekesiä on odotettavissa entistä useammin, mikä lisää uimavesivälitteisten Vibrio-infektioiden riskiä.

Lisätietoja

Tyksissä todettu viikon aikana kolme vibriobakteerin aiheuttamaa verenmyrkytystä
Tyksin tiedote 7.7.2021 

Kartta: Vibriotartuntojen riski
ECDC 

Vibrio-suvun bakteerit 

 

Outi Nyholm (ihmisistä eristetyt Vibrio-suvun bakteerit)
Erikoistutkija
THL
p. 029 524 8880
[email protected]

Tarja Pitkänen (Vibrio-suvun bakteerit uimavesissä)
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 6315
[email protected]

Tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
tartuntatautilaakari(at)thl.fi

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto Ympäristöterveys ilmastonmuutos - thlfi vesi - thlfi