Hengitystievirusten jätevesiseurantaa harvennetaan kesäajaksi

Julkaisuajankohta 12.4.2024 12.19
Uutinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos siirtyy 15.4.2024 alkaen hengitystievirusten jätevesiseurannassa kesäseurantaan, jolloin näytteitä otetaan harvemmin kuin muina vuodenaikoina.

Keväällä 15.4.–15.5.2024 näytteitä otetaan kaksi kertaa kuukaudessa ja kesällä 15.5.–24.8.2024 näytteet otetaan kerran kuukaudessa. Poikkeuksena tästä on Helsingin jätevedenpuhdistamo, josta näytteitä otetaan läpi vuoden heinäkuuta lukuun ottamatta vähintään kahden viikon välein.

Jatkossakin seurantaa on tarkoitus tarvittaessa mukauttaa infektiotautiseurannan tarpeita vastaavaksi. Lisäksi näytteenottojen suunnittelussa ja ajoittamisessa otetaan huomioon polioviruksen ja huumeiden jätevesiseurannan toteutus THL:ssa ja seurantanäytteenotot eri tarkoituksiin pyritään synkronoimaan näiden kanssa. Näytepäivien synkronoinnin tarkoituksena on minimoida näytteenotoista jätevedenpuhdistamoille koituva lisätyö.

Hengitystieviruksia seurataan kymmenellä puhdistamolla

Hengitystievirusten jätevesiseurannassa olevia puhdistamoja tulee jatkossa olemaan kymmenen: Espoo, Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Rovaniemi, Tampere, Turku ja Vaasa. Rovaniemeltä otetaan vastedes seurantanäytteet samalla tiheydellä kuin suurimmalta osalta muita paikkakuntia. Lappeenranta jää toistaiseksi pois seurantaverkostosta.

Suomen kartta, johon on merkitty tekstissä mainittujen puhdistamojen paikat.

Seurantatiedolle vähiten tarvetta keväällä ja kesällä

THL on toteuttanut hengitystievirusten jätevesiseurantaa keväästä 2020 alkaen ensin SARS-CoV-2-koronaviruksen ja syksystä 2023 alkaen myös influenssa A, influenssa B ja RS-viruksen osalta. Seurantatiheys ja seurannan kattavuus ovat vaihdelleet käytettävissä olevien resurssien ja epidemiatilanteen mukaan.

Hengitystievirusten jätevesiseurannan avulla tuotetaan ajantasaista tietoa influenssa-, RS- ja koronaviruksen esiintymisestä eri puolilla Suomea. Seuranta ei kuitenkaan kata kaikkia yleisimpiä virustautien aiheuttajia.

Seurantatiedolle ei ole epidemiologisesti yhtä suurta tarvetta influenssakauden ulkopuolella keväisin ja kesäisin kuin syksyllä ja alkutalvella, jolloin tarvitaan tietoa RS-virusinfektioiden määristä ja influenssakauden alkamisajankohdasta eri puolilta Suomea. 

Lisätietoja

Hengitystievirusten jätevesiseuranta

Tarja Pitkänen
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6315
[email protected]

Eveliina Nurmi
tutkija
THL
puh. 029 524 8272
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset Ympäristöterveys influenssa koronavirus vesi