HYTE-kerroin vaikuttaa hyvinvointialueiden rahoitukseen vuodesta 2026 alkaen – uusi työkalu näyttää tilanteen alueittain
Hyvinvointialueiden valtion rahoituksesta noin 255 miljoonaa euroa jaetaan vuonna 2026 alueiden ehkäisevää työtä ja sen tuloksellisuutta mittaavan HYTE-kertoimen perusteella. THL julkaisi uuden työkalun, jonka avulla HYTE-kertoimen määrittävien indikaattorien tilannetta voi tarkastella hyvinvointialueittain.
”Historiallisesti HYTE-kertoimen käyttöönotto on merkittävää, sillä ensimmäisen kerran sosiaali- ja terveydenhuolto voi itse vaikuttaa saamaansa valtionrahoitukseen. Alueiden on aktivoiduttava viimeistään nyt, sillä jo tänä vuonna tehtävä työ vaikuttaa HYTE-kertoimen kautta vuodelle 2026 jaettavaan rahoitukseen”, toteaa johtava asiantuntija Timo Ståhl THL:stä.
HYTE-kertoimen tarkoituksena on kannustaa alueita toteuttamaan monipuolisia ja suunnitelmallisia toimia, jotka kohdistuisivat erityisesti kansansairauksien ehkäisyyn, ikääntyvän väestön toimintakyvyn edistämiseen ja tapaturmien vähentämiseen, syrjäytymisen ehkäisyyn sekä sosiaalisen hyvinvoinnin ja työllistymisen edistämiseen.
HYTE-kerroin lasketaan yhteensä 13 indikaattorin perusteella. Indikaattoreita on kahdenlaisia: prosessi-indikaattorit kuvaavat toimintaa ja voimavaroja ja tulosindikaattorit muutosta väestön hyvinvoinnissa ja terveydentilassa. Esimerkiksi alkoholin riskikäytön ehkäisevää työtä kuvaavana prosessi-indikaattorina tarkastellaan sitä, kuinka monelle alkoholin riskikuluttajille on tehty mini-interventio.
Seuraa alueesi ehkäisevää työtä uudesta raportista
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden raporttityökalun avulla pääsee tarkastelemaan kaikkien hyvinvointialueiden tilannetta eri indikaattoreiden osalta. Työkalulla voi havainnoida jokaisen alueen vahvuudet ja erityiset kehittämistarpeet, ja sillä voi myös vertailla alueita keskenään.
”Vertailu on keskeisessä osassa, sillä HYTE-kerrointa laskettaessa alueet laitetaan paremmuusjärjestykseen jokaisen indikaattorin osalta. Paras alue saa sata pistettä ja huonoiten pärjäävä nolla pistettä. Ei siis välttämättä riitä, että tekee yhden indikaattorin kohdalla hyvää tulosta, jos muilla alueilla tehdään vielä parempaa työtä", Ståhl kertoo.
Uudessa raportointityökalussa on nähtävillä vuoden 2024 laskelma, ja se perustuu vuoden 2023 aikana tehtyyn työhön. Ståhlin mukaan monen prosessi-indikaattorin osalta voi nähdä, että työtä on vielä valtavasti.
”Tilanne on kuitenkin muuttumassa osin parempaan päin, sillä tämän vuoden toiminnan perusteella alueet ovat aktivoituneet ehkäisevän työn saralla ja tulokset tulevat näyttämään vuotta 2023 paremmilta.”
Lisätietoja:
HYTE-kerroin – kannustin hyvinvointialueille
HYTE-kerroinraportti
Timo Ståhl
johtava asiantuntija
puh. 029 524 7128
[email protected]
Vesa Saaristo
asiantuntija
puh. 029 524 7749
[email protected]