Hyvinvoiva Rauma – luanikas ja lumoava
Rauman kaupunki on tehnyt pitkään työtä hyvinvoinnin edistämiseksi, ja maaliskuussa 2023 kaupunki hyväksyttiin myös Terve Kunta -verkoston jäseneksi. Rauma on aktiivinen yrittäjyys- ja teollisuuskaupunki.
”Raumalla on erinomaiset lähtökohdat hyvinvointityölle – alueella tehdään jo paljon oikeita asioita. Kuntalaisten hyvinvointia edistää arjen sujuvuus sekä hyvä työllisyystilanne. Raumalla puistoalue tai lähiluonto on asukkaiden saavutettavissa alle kilometrin säteellä koko kaupungissa. Myös kulttuuri- ja matkailupalvelutarjonta on aktiivista. Lisäksi ulkoilu-, liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia on runsaasti”, kertoo hyvinvointipäällikkö Kristiina Kuusio.
Kuntien uusi rooli edellyttää yhteisöllisyyden lisäämistä, ennaltaehkäisevien palvelujen yhdyspintojen vahvistamista kunnan, hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden välillä sekä monimuotoista hyvinvointityötä erilaisissa verkostoissa.
”Rauman kaupunki on valmistautunut uudenlaiseen rooliinsa hyvinvointityössä, ja rakenteita on vahvistettu muun muassa järjestökoordinaattorin vakanssilla”, lisää Kristiina Kuusio.
Rauman hyvinvointiohjelman keskiössä hyvinvoivat asukkaat
Rauman kaupunkistrategian 2030 yhtenä päämääränä on lisätä Rauman pitovoimaa. Tavoitteena on hyvinvoiva, aktiivinen ja osallistuva kuntalainen. Painopiste on asetettu lasten ja nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin yhdessä perheiden ja muiden toimijoiden kanssa. Strategia sisältää kahdeksan konkretisoivaa ohjelmaa, joista yksi on hyvinvointiohjelma. Sen avulla ohjataan, koordinoidaan ja kehitetään raumalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (HYTETU) edistämiseksi tehtävää työtä.
Hyvinvointiohjelma kokoaa keskeiset hyvinvointi-indikaattorit ja linjaa hyvinvointijohtamisen painopistealueita ja käytäntöjä. Hyvinvointi-indikaattoreita ja kuntalaisten hyvinvointia eri ilmiöiden kautta seurataan aktiivisesti eri hallintotasoilla, ja ohjelmaan tehdään tarvittaessa muutoksia sen mukaisesti. Ohjelmaa arvioidaan vuosittain osana talousarvioprosessia. Hyvinvointityötä ohjataan ja tarkastellaan väestöryhmittäin lasten, nuorten, perheiden, työikäisten sekä ikäihmisten näkökulmista.
Kuntalaisten omia hyvinvointi- ja elintapakokemuksia kartoitettiin hyvinvointikyselyllä syksyllä 2022. Kyselyllä selvitettiin myös, mitkä toimenpiteet raumalaisten omasta mielestä vaikuttaisivat positiivisesti heidän hyvinvointiinsa. Kyselyyn saatiin yli 1300 vastausta, joten senkin perusteella lähtökohdat kaupungin hyvinvointityöhön ovat varsin hyvät.
”Kaupunkistrategian mukainen Rauma on vuonna 2030 niin raumalaisten kuin muidenkin silmissä vahva ja vaikuttava sekä luanikas ja lumoava pitovoimainen kaupunki”, sanoo Kristiina Kuusio.