Idut todennäköinen Salmonella Enteritidis -epidemian lähde

Julkaisuajankohta 18.10.2023

Elokuun ja lokakuun välisenä aikana eri puolilla Suomea 62 henkilöä on sairastunut Suomessa saatuun tietyn Salmonella Enteritidis -bakteerikannan aiheuttamaan infektioon. Paikallisten viranomaisten tekemissä haastatteluissa 24:stä haastatellusta 23 kertoi syöneensä ituja ennen sairastumista.

THL toteutti kyselytutkimuksen Suomessa saatuun salmonelloosiin sairastuneille epidemian laajuuden ja lähteen selvittämiseksi. Kyselyyn vastasi 16 Salmonella Enteritidis -epidemiaan kuuluvaa tapausta ja 11 muun salmonellatartunnan saanutta verrokkia. 

Sairastuneet olivat syöneet kahta eri itutuotetta seitsemän päivän sisällä ennen sairastumista. Molemmilla tuotteilla oli sama tuottaja. Henkilöt, jotka sairastuivat Salmonella Enteritidis-epidemiakannan aiheuttamaan infektioon, olivat syöneet näitä itutuotteita useammin kuin henkilöt, jotka eivät sairastuneet kyseisen bakteerikannan aiheuttamaan infektioon. 

Lisäksi yhden sairastuneen kotoa näytteeksi otetusta kyseisen tuottajan itutuotteesta todettiin samanlainen Salmonella Enteritidis -bakteerikanta kuin epidemiaan kuuluvilla potilailla. Kantojen samankaltaisuus todettiin bakteerien kokogenomisekvensointiin perustuvalla menetelmällä. Muista näytteistä, jotka oli otettu saman tuottajan itutuotteista, ei todettu salmonellaa. 

Tartuntalähteiksi epäiltyjä tuotteita ei ole enää markkinoilla.

Salmonella leviää yleensä saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä

Salmonella leviää yleensä bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Ruoan kuumennus tuhoaa salmonellan. Salmonella voi myös tarttua ihmisestä toiseen, jos käsihygienia on puutteellista.  

Salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Salmonellatapausten määrä on selvästi vähentynyt 10 viime vuoden aikana Suomessa. 

Vuosina 2009, 2016 ja 2017 idut aiheuttivat yhden Salmonella Bovismorbificans ja kaksi Salmonella Enteritidis -epidemiaa. Epidemioissa sairastui yhteensä ainakin 80 henkilöä. 

Lisätiedot

Mikä on salmonella? (THL)

THL ja Ruokavirasto selvittävät Salmonella Enteritidis -tartuntojen lisääntymistä ja lähdettä (THL:n uutinen 21.9.2023)

Ruska Rimhanen-Finne (salmonellaseuranta ja epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected] 

Anni Vainio (potilaskantojen tyypitys)
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8171
[email protected] 

Annika Pihlajasaari (elintarvikejäljitykset)
erityisasiantuntija
Ruokavirasto
p. 040 351 6884
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset