Ilmasto muuttuu, terveydenhuollon on aika varautua ja sopeutua
Ilmastonmuutos lisää väestölle koituvia terveyshaittoja ja haastaa terveyspalvelujen toimivuutta. Haittojen ehkäisy edellyttää, että terveydenhuolto varautuu ja sopeutuu muuttuviin olosuhteisiin ajoissa, kirjoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Päivi Meriläinen Lääkärilehden verkkosivuilla 9. kesäkuuta ilmestyneessä artikkelissa.
Suomessa on laadittu sopeutumista ohjaavia suunnitelmia, joiden toimia toteuttamalla voidaan edistää ilmastonmuutoksen haittoihin varautumista. Vuonna 2021 julkaistiin sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma, jonka tavoitteena on kartoittaa riskejä ja tunnistaa sopeutumistarpeita.
Ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi terveydenhuollon toimintaan ja sitä kautta myös päätöksentekoon. Terveydenhuoltosektorin sopeutumisessa päätavoitteena on lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista terveyteen ja varmistaa, että terveydenhuoltojärjestelmä on valmis vastaamaan näihin haasteisiin.
Sopeutumissuunnitelmassa on tunnistettu muun muassa nämä toimet terveydenhuollon ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistämiseksi:
- Kartoitetaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia terveyteen ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarpeisiin, esimerkiksi sairauskirjon ja olosuhteiden muuttumisen myötä terveyspalvelujen, neuvonnan ja työntekijöiden koulutuksen tarpeet muuttuvat.
- Selvitetään, onko terveydenhuolto varautunut riittävästi säästä aiheutuviin häiriötilanteisiin, esimerkiksi helteisiin, myrskyihin tai liukkaisiin keleihin.
- Edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon sopeutumista ilmastonmuutokseen, esimerkiksi parantamalla hoitolaitosten viilennysmahdollisuuksia.
- Arvioidaan sosiaali- ja terveydenhuollon sopeutumis- ja hillintätoimien hyötyjä ja kustannuksia.
”Terveydenhuollossa tulisi arvioida sopeutumistoimien hyötyjä ja kustannuksia sekä toimiin liittyviä tietotarpeita. Sopeutumisen tarve on tärkeää huomioida terveydenhuollon rahoituksessa, jotta toimet tulevat toteutetuksi myös käytännön työssä”, sanoo Meriläinen.
Toimien avulla voidaan edistää järjestelmällistä sopeutumistyötä sekä turvata sosiaali- ja terveydenhuollon toimivuus tulevaisuudessa.
”Suomen laaja julkinen sektori helpottaa sopeutumista, koska toimivia sopeutumisen malleja ja ohjeistuksia voidaan ottaa käyttöön laaja-alaisesti ja paikalliset olosuhteet huomioiden”, sanoo Meriläinen.
Lisätietoja
Huh hellettä! Miten terveydenhuolto voi sopeutua ilmaston muuttumiseen? Lääkärilehden artikkeli.
Päivi Meriläinen
erikoistutkija
THL
p. 029 524 7826
[email protected]