Infektioiden torjunta pitkäaikaishoidossa ja -hoivassa – uusi julkaisu verkossa
Hoitoon liittyvien infektioiden ehkäisy ja torjunta on tärkeä osa asukasturvallisuuden ja hoidon laadun kehittämistä ympärivuorokautista pitkäaikaishoitoa tarjoavissa yksiköissä. THL on tehnyt tiivistetyn verkkojulkaisun, johon on koottu pitkäaikaishoidon ja -hoivan yksiköihin soveltuvaa sisältöä. Julkaisu on toteutettu Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta -kirjan pohjalta.
Tiivistettyyn julkaisuun on valittu käytännön infektioiden torjuntaan liittyvää sisältöä työntekijän henkilökohtaisesta hygieniasta ja terveydestä, käsihygieniasta, työvaatetuksesta ja suojautumisesta sekä siivouksesta ja pintojen desinfektiosta. Lisäksi mukana on infektioiden torjuntaa koskevia säädöksiä ja torjuntatyön organisointia sekä pitkäaikaishoidon infektio-ongelmia käsittelevät luvut.
Julkaisu on tarkoitettu erityisesti yksiköiden infektio- ja hygieniayhdyshenkilöille. He tuntevat yksikön toimintatavat ja asukkaat, ja ovat avainasemassa ohjeiden jalkauttamisessa käytäntöön. Kirjaa ja sen lyhennettyä versiota voidaan myös käyttää opetusmateriaalina sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksissa, esimerkiksi lähihoitajakoulutuksessa.
Hengitystieinfektioita ehkäistään parhaiten hyvällä käsi- ja yskimishygienialla
Myös pitkäaikaishoidon yksiköissä kannattaa korostaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä asukkaille, vierailijoille että henkilökunnalle.
THL:n verkkosivuilla on saatavilla uudet käsienpesu- ja yskimisohjeet videona ja esitteenä. Materiaalit löytyvät myös ruotsin- ja englanninkielisinä ja niitä voi ladata omaan käyttöön suoraan THL:n aineistopankista.
Verkkosivuilta löytyy myös käsihygieniaohjeita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Esimerkiksi palveluasumisen ja laitoshoidon käsihygieniaan on oma julisteensa.
*Lisäksi tietoa infektioiden synnystä sekä keskeisimmistä tartuntojen torjunnan käytännöistä on koottu lyhyisiin videotallenteisiin. Niitä voidaan käyttää erityisesti ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa tarjoavien toimintayksiköiden hygieniayhdyshenkilöiden ja muun henkilöstön koulutuksessa.
- Miten mikrobit tarttuvat ja miten infektiot syntyvät? (9:27)
- Mitä on mikrobilääkeresistenssi? (9:06)
- Mitä ovat tavanomaiset varotoimet? (9:15)
- Mitä on hyvä käsihygienia? (4:44)
- Milloin tarvitaan suojaimia? (7:12)
Jos pitkäaikaishoidossa epäillään koronaviruksen aiheuttamaa infektiota (COVID-19) esimerkiksi asukkaalla, työntekijällä tai vierailijalla, toimitaan alueellisten ja THL:n toimenpideohjeiden mukaan, kuten muidenkin kansalaisten kohdalla.
Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion kuten influenssa. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.
THL koordinoi ja seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa. THL tiedottaa lisää tilanteen muuttuessa ja päivittää tietoja sivulle:
Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
Lisätiedot
Infektioiden torjunta pitkäaikaishoidossa ja -hoivassa
Käsi- ja yskimishygienian ohjeet, aineistopankki
Käsihygieniaohjeet ammattilaisille
Toimenpideohje epäiltäessä koronaviruksen COVID-19 aiheuttamaa infektiota
(THL)
Saija Toura
Tutkija
THL
p. 029 524 7287
[email protected]
Outi Lyytikäinen
Tutkimusprofessori
THL
p. 029 524 8783
[email protected]