Influenssaepidemia on alkanut Suomessa – rokote kannattaa yhä ottaa

Julkaisuajankohta 21.12.2023 8.48
Uutinen

Influenssaepidemia on tällä hetkellä käynnissä Suomessa. Tartuntatautirekisteriin ilmoitetut influenssa A-löydökset ovat lisääntyneet, ja influenssaa on todettu eri puolilla Suomea ja kaiken ikäisillä.

Influenssan kaltaisen taudin vuoksi tehdyt terveyskeskuskäynnit ovat lisääntyneet lähes koko maassa, ja useilla hyvinvointialueilla influenssa-aktiivisuus on runsasta.  Myös influenssan aiheuttamat sairaalahoitojaksot ovat hieman lisääntyneet viime viikosta, ja niitä on eri puolilla Suomea.   

”Influenssan lisäksi liikkeellä on myös muita hengitystieviruksia. RSV-epidemia on alkamassa ja myös koronaa on edelleen liikkeellä, vaikka syysaallon huippu on jo ohitettu”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen.

Influenssarokote kannattaa yhä ottaa

Influenssakausi on vasta alussa, joten nyt on hyvä aika ottaa influenssarokote, jos sitä ei ole vielä tällä kaudella saanut.

Rokotuksesta on hyötyä koko influenssakauden ajan, ja se on lapsille, iäkkäille sekä muille riskiryhmiin kuuluville maksuton. Hyvinvointialueet kertovat, missä rokotuksen voi ottaa. 

”Riskiryhmiin kuuluville suositellaan koronarokotetehosteen ottamista samaan aikaan, jos rokote on syksyllä jäänyt ottamatta. Jos on sairastanut koronan kuluvan syksyn aikana, tehosteannosta ei tarvitse ottaa. Sairastettu tauti antaa vähintään yhtä hyvän suojan kuin rokoteannos”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek

Kansallisen rokotusohjelman rokotuksia annettu yli miljoona annosta

THL hankki tänä syksynä kansallista rokotusohjelmaa varten 1,7 miljoonaa annosta pistettävää influenssarokotetta kaikille ikäryhmille ja 100 000 nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille. 

15.12.2023 mennessä valtakunnalliseen rokotusrekisteriin oli kirjautunut yhteensä lähes 1,5 miljoonaa annettua rokoteannosta. Näistä runsas kaksi kolmasosaa on kansallisen rokotusohjelman rokotteita. Loput on annettu yksityisellä sektorilla, esimerkiksi työterveydessä.

Rokotteiden suojatehosta saadaan tietoa tapausten lisääntyessä.

THL seuraa hengitystievirusten tilannetta myös jätevesistä 

THL on laajentanut jätevesistä tehtävää seurantaa. Koronan lisäksi jätevesistä seurataan myös influenssa A ja B-virusten sekä RSV:n määrää. Tällä hetkellä jätevesiä tutkitaan viikoittain kymmeneltä eri paikkakunnalta. 

Tuoreimmissa, 10-11.12.2023, kerätyissä näytteissä influenssa A -virusta havaittiin etenkin Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa. Paikkakuntakohtaiset seurantatiedot löytyvät THL:n verkkosivuilta ajantasaisen influenssakatsauksen yhteydestä.

Lisätiedot

Ajantasainen influenssakatsaus (THL)

Mikä on influenssa? (THL)

Influenssarokote (THL)

Hengitystieinfektioiden ehkäisy (THL)

Hengitystieinfektioita on runsaasti liikkeellä - tutut torjuntakeinot pätevät myös tänä jouluna (THL:n tiedote 18.12.2023)

Niina Ikonen (influenssatilanne)
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 8413
[email protected] 

Hanna Nohynek (rokotukset)
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8246
[email protected] 

Tarja Pitkänen (jätevesitutkimus)
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 6315
[email protected] 
 

Ikääntyminen Infektiotaudit ja rokotukset Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto influenssa rokotukset