Jos Suomeen palaavalta aikuiselta ei vaadita koronatestejä, suositus välttää kontakteja ei koske myöskään mukana matkustavia lapsia

Julkaisuajankohta 3.9.2021

THL on päivittänyt Matkustaminen ja koronaviruspandemia -verkkosivuaan ja täsmentänyt tietoa Suomeen matkalta palaavien lasten osalta. Jos matkalta palaavilta aikuisilta ei vaadita koronatestejä, ei suositus välttää kontakteja koske heitä tai mukana matkustavia lapsia.

THL suosittelee vahvasti, että matkalta palaava välttää kontakteja, kunnes on saanut negatiivisen koronatestin tuloksen 3-5 vuorokautta (72-120 tuntia) maahan saapumisen jälkeen tehdystä testistä. 

Suositus välttää kontakteja koskee myös aikuisten kanssa matkalta palaavia vuonna 2006 ja sen jälkeen syntyneitä silloin, kun aikuisten on lain mukaan osallistuttava koronatesteihin maahantulon yhteydessä. 

Jos aikuisilta ei vaadita koronatestejä, ei suositus välttää kontakteja koske heitä eikä myöskään mukana matkustavia lapsia. Matkalta palanneet lapset voivat tällöin palata heti varhaiskasvatukseen, esiopetukseen tai kouluun.

Koronatesteihin ei tarvitse maahantulon yhteydessä osallistua, jos palaa Suomeen maasta tai alueelta, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä.

Muista kuin matalan riskin maista saapuvien ei tarvitse osallistua testeihin, jos heillä on luotettava todistus täydestä COVID-19-rokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista. 

Lisätietoja

Matkustaminen ja koronaviruspandemia 

Jari Jalava
johtava asiantuntija
THL
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto korona - thlfi koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi