Juhli pikkujouluja rokotettuna – ravintolat voivat lisätä turvallisuutta edellyttämällä koronapassia kaikkina kellonaikoina

Julkaisuajankohta 5.11.2021

Vietä pikkujouluja turvallisesti: ota koronarokotus, huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta ja nauti juhlajuomia kohtuudella.

Pikkujoulukausi on alkamassa, ja moni miettii, miten juhlat voi järjestää mahdollisimman turvallisesti. Rokotusten etenemisestä huolimatta koronaepidemia jatkuu edelleen ja virusta on paljon liikkeellä.
 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kokosi kansalaisille sekä ravintoloille ja tapahtumajärjestäjille vinkit turvallisiin ja sujuviin pikkujouluihin:

 • Juhli vain terveenä. Jos sinulla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, älä osallistu pienenkään porukan kokoontumiseen, vaikka olisit rokotettu. Pysyttele tällöin kotona, ja jos oireesi ovat vakavia, mene lääkäriin. Tarkista, mitä kuntasi ohjeistaa koronatestiin hakeutumisesta ja toimi sen mukaan.  
   
 • Juhli porukassa vain, jos olet rokotettu. Täysi, yleensä kaksi rokotusta sisältävä rokotussarja antaa tehokkaan suojan vakavaa tautimuotoa vastaan. Vielä ehdit hakemaan rokotuksen omaksi ja muiden turvaksi. Vaikka rokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja levittämisen riskiä, se pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja siten myös leviämistä ihmisestä toiseen.
   
 • Noudata edelleen hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Näin estät muidenkin tautien leviämistä.
   
 • Pidä Koronavilkku-sovellus päällä myös juhlissa ja seuraa sen antamia ohjeita.
   
 • Käytä kasvomaskia yhä erityisesti julkisissa sisätiloissa, jos etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on vaikeaa. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä kannattaa pitää maskia. Käytä maskia erityisesti, jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa.
   
 • Lataa Omakannasta ennen pikkujouluja EU:n koronatodistus, joka toimii koronapassina. Näin sinulla on koronapassi tarvittaessa heti käytettävissä.  
   
 • Muista kohtuus alkoholin käytössä.
   
 • Pidä hauskaa pikkujouluissa!

Koronapassia kannattaa edellyttää kellonaikaan katsomatta

Koronapassi on epidemian leviämisalueilla vaihtoehto ravintoloiden tai tapahtumien koronarajoituksille, jotka liittyvät esimerkiksi asiakasmäärään tai aukioloaikoihin.

Suositeltavaa olisi, että myös yksityiset tapahtumajärjestäjät käyttäisivät koronapassia. Olisi tärkeää, että koronapassi olisi voimassa aina, ei vain tietyn kellonajan jälkeen. 
 
”Kun ravintolat ja tapahtumajärjestäjät edellyttävät koronapassia tiloissaan joka päivä ja kellonaikaan katsomatta, on asiakkaiden huomattavasti turvallisempaa tulla juhlimaan”, kannustaa johtaja Mika Salminen THL:stä. 

Pikkujouluja järjestäessä tulee huomioida myös oman alueen viranomaisten antamat ohjeet ja suositukset. Epidemian leviämisvaiheessa kunnat voivat suositella rajoituksia myös yksityistilaisuuksien osallistujamääriin. 

Lisätietoja:

Tarttuminen ja suojautuminen – koronavirus
(THL)

Rokotteet ja koronavirus
(THL)


Mika Salminen
johtaja
THL
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi