Rokotteet ja koronavirus

Päivitetty:  10.10.2023

Koronarokotteet suojaavat tehokkaasti vakavalta taudilta. Perusterveille alle 65-vuotiaille kolme rokoteannosta antaa yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan. 

Rokotteet suojaavat lievältä taudilta ja tartunnalta vähäisesti  ja lyhyen aikaa.

Kenelle suositellaan syystalven tehosterokotusta?

Ikä on tärkein vakavan koronataudin riskitekijä, vaikka henkilöllä ei olisi taustasairauksia. 

Myös tietyt sairaudet ja tilat suurentavat riskiä sairastua vakavaan koronatautiin. 

Riskiryhmiin kuuluvilla suoja vakavaa tautia vastaan heikkenee hiljalleen, joten sitä on syytä tehostaa. Siksi heille tarjotaan syystalvella koronatehoste. Rokotuksiin käytetään uutta XBB.1.5-varianttiräätälöityä Comirnaty-rokotetta. 

Syystalven rokotuksissa ei enää lasketa, kuinka monta tehosterokotetta olet aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa olet sairastanut koronataudin.

Suosittelemme syystalven tehosterokotusta 

Lue lisää syystalven tehosterokotuksista

Milloin ja mistä rokotuksia saa

Hyvinvointialueet järjestävät rokotukset ja kertovat, mistä ja milloin koronarokotuksen saa. Seuraa siis oman hyvinvointialueesi verkkosivuja ja muuta viestintää.

Miten varaan ajan syystalven tehosterokotukseen?

Oma hyvinvointialueesi tiedottaa, miten varaat ajan rokotukseen. THL:n sivujen kautta ei ole mahdollista varata rokotusaikoja.

Koronatodistusta ei enää tarvita 

EU:n digitaalisen koronatodistuksen käyttö päättyi 30.6.2023. Koronatodistus ei ole enää käytössä Suomessa. Sitä ei tarvita myöskään matkustamisessa. Jos todistusta tarvitaan, riittää usein OmaKannasta tulostettu koronarokotusnäkymä. Näkymään pääset OmaKannan Rokotukset-osiosta. Tarvittaessa voit pyytää terveydenhuollosta todistuksen saaduista rokotuksista. 

Lisätietoa

Koronarokotteet

Alla olevat sivut on tarkoitettu ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaisille, mutta ne sisältävät hyödyllistä tietoa myös kansalaisille

Koronavirus

Koronarokotus

Oma koronarokotus: mistä, miten ja milloin? Kuvalinkki, avautuu samaan sivuun.

Hyvinvointialueet järjestävät rokotukset ja kertovat, mistä ja milloin saat rokotuksen. Seuraa siis oman hyvinvointialueesi viestintää. Ole yhteydessä omaan terveysasemaasi tai työterveyshuoltoon, kun asiasi koskee omaa tai läheisesi terveyttä, rokotusajan varausta tai sen siirtämistä.
Koronarokotteet