Kannabiksen ja alkoholin käyttö kytkeytyvät Suomessa tiiviisti toisiinsa
Tuoreen tutkimuksen mukaan alkoholin käyttö liittyy olennaisesti sekä kannabiksen kokeiluun että myöhempään käyttöön. Yli puolet kyselyn kannabista joskus elämänsä aikana käyttäneistä vastaajista oli alkoholin vaikutuksen alaisena kokeillessaan kannabista ensimmäisen kerran.
Alkoholi oli vahvasti mukana myös myöhemmissä kannabiksen käyttötilanteissa. Vuonna 2022 kahdeksan prosenttia väestöstä raportoi käyttäneensä kannabista viimeisten 12 kuukauden aikana, mikä vastaa noin 300 000 henkilöä väestötasolla. Heistä kolmella neljästä (78 %) alkoholi liittyi näihin kannabiksen käyttötilanteisiin ainakin joskus, ja noin neljänneksellä (27 %) aina tai useimmiten. Ainoastaan reilu viidennes (22 %) raportoi, ettei alkoholi liittynyt kannabiksen käyttötilanteisiin koskaan.
”Aiemmasta tutkimuksesta tiedämme, että monet kannabista käyttävät henkilöt juovat alkoholia selvästi muuta väestöä useammin ja useilla täyttyvät myös riskikulutuksen kriteerit. Tätä edistää se, että alkoholilla on vakiintunut paikkansa siinä yöelämän kulttuurisessa ja sosiaalisessa ympäristössä, jossa osa huumeiden käytöstä tapahtuu”, sanoo THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalainen.
Kannabis on käytetyin huume Suomessa. Päivittäin kannabista käyttäviä henkilöitä on noin 16 000 ja käyttö on yleisintä 25–34-vuotiailla.
Kannabiksen viihde- ja lääkekäytön välillä on selviä eroja
Kannabiksen viihdekäytön ajoittuminen viikonlopun ilta-aikaan on samankaltainen suomalaisten juomistilanteiden kanssa. Suurin osa kannabista käyttäneistä suomalaisista käyttää sitä viikonloppuisin (65 %) ja ilta-aikaan (67 %).
Käyttötilanteissa korostuu huvittelu ja bilettäminen, sillä kolmasosa käyttää kannabista pääsääntöisesti näissä yhteyksissä. Tyypillisiä käyttötilanteita ovat myös ajanvietto, pelit ja harrastukset.
Yksityisasunto on suosituin käyttöympäristö, lähes 45 prosenttia kannabista käyttäneistä vastaajista käyttää sitä kotonaan tai sen pihalla. Julkisissa tiloissa, kuten kaduilla ja puistoissa, kannabista käyttää joka viides. Ravintoloissa ja tapahtumissa käyttö on harvinaisempaa.
Käyttöseura vaihtelee, mutta yli 80 prosenttia käyttää kannabista ystävien kanssa. Lähes joka neljäs (23 %) ilmoittaa käyttävänsä kannabista myös yksin. Vain harva käyttää kannabista tuntemattomien seurassa.
Lääkehoitona kannabista käytetään erityisesti kroonisten ongelmien lääkinnässä, jolloin korostuvat käytön säännöllisyys ja jatkuvuus.
”Huumeiden kokeilu ja käyttö tapahtuu pääosin piilossa. Salailu leimaa myös suurta osaa lääkekäyttöä. Suomessa on mahdollista saada erikoislääkärin määräyksellä kannabista joidenkin sairauksien hoitoon, mutta hyvin harva on virallisen järjestelmän piirissä. Kannabiksen lääkinnällinen käyttö on siten lähinnä omaehtoista itsehoitoa, joka pyritään pitämään piilossa”, Karjalainen arvioi.
Käsitykset kannabiksen kokeilun ja käytön riskeistä ovat lieventyneet
Käsitykset kannabiksen kokeilun ja käytön riskeistä ovat lieventyneet kaikissa ikäryhmissä. Kansalaisille kannabiksen tai muiden huumeiden käyttö ei kuitenkaan yleisesti ole yhtä hyväksyttyä kuin alkoholin käyttö, jolla on merkittävä rooli suomalaisten ensimmäisissä huumekokeiluissa.
”Tuloksia voi tulkita myös siten, että alkoholi lisää riskikäyttäytymistä ja siten madaltaa kynnystä huumekokeilujen tekemiseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alkoholi olisi portti huumeisiin, vaan tulokset kertovat enemmän päihteiden käytön jaetuista kulttuurisista ympäristöistä ja ihmisten virittymisestä erilaisiin kokeiluihin juhlimisen, arjesta irrottautumisen ja bilettämisen yhteydessä”, sanoo Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo.
Tilastokeskus keräsi aineiston nimettömänä verkko- tai postikyselynä 15–69-vuotiaista suomalaisista, pois lukien Ahvenanmaa, vankiloissa ja muissa laitoksissa asuva väestö sekä vailla vakinaista asuntoa olevat. Kyselyyn vastasi 3 857 henkilöä, joista 354 raportoi käyttäneensä kannabista viimeisten 12 kuukauden aikana ja vastasi käyttötilanteita koskeviin kysymyksiin.
Lisätietoa
Pössytellen. Missä, milloin ja keiden kanssa suomalaiset käyttävät kannabista? Yhteiskuntapolitiikka-lehti 89 (2024).
THL:n verkkopalvelu: Kannabiksen käyttö Suomessa.
Karoliina Karjalainen
erikoistutkija
THL
p. 029 524 7933
[email protected]
Mikko Salasuo
talous- ja sosiaalihistorian dosentti
Helsingin yliopisto
p. 040 5485 520
[email protected]