Kansallinen rokotusohjelma laajenee pneumokokkirokotteen osalta – uutena kohderyhmänä 65–74-vuotiaat keuhkoahtaumatautia sairastavat

Julkaisuajankohta 3.4.2023

Kansallinen rokotusohjelma laajenee pneumokokkirokotteen osalta. Vastedes pneumokokkirokotteen saavat myös keuhkoahtaumatautia sairastavat 65–74-vuotiaat. Rokotus annetaan osana kansallista rokotusohjelmaa myös alle 5-vuotiaille lapsille, kantasolusiirron saaneille ja alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaistautia sairastaville.

Pneumokokkirokote ehkäisee pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia tauteja, kuten aivokalvontulehdusta, verenmyrkytystä ja keuhkokuumetta.  

Keuhkoahtaumatautia sairastavilla suurentunut riski saada vakava pneumokokkitauti

Keuhkoahtaumatautia sairastavia 65–74-vuotiaita on Suomessa arviolta noin 20 000. Heillä on yli kaksinkertainen riski saada vakava pneumokokkitauti ja yli kolminkertainen riski saada sairaalahoitoa vaativa keuhkokuume verrattuna väestöön keskimäärin. Tämä ikäryhmä hyötyy eniten rokotuksista, sillä heillä on iän mukana selvästi kohonnut riski, mutta rokote suojaa heitä pitkään jäljellä olevan eliniän osalta.

Rokotusten vaikuttavuus riippuu rokotetun iästä, perussairaudesta sekä niiden pneumokokkitaudinaiheuttajien yleisyydestä, joita vastaa rokote antaa suojan. Arvion mukaan 65–74-vuotiaiden keuhkoahtaumatautia sairastavien rokotusten kustannukset ovat kohtuulliset suhteessa niillä saavutettavaan terveyshyötyyn. 

Keuhkoahtaumatautia sairastavat saavat yhden annoksen Prevenar 13 -pneumokokkikonjugaattirokotetta. 

Osana kansallista rokotusohjelmaa annetut rokotteet ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä. Rokotuksia annetaan muun muassa terveysasemilla, neuvoloissa ja sairaaloissa. 

Lisätietoja siitä, kuulutko pneumokokkirokotteen uuteen kohderyhmään, saat tarvittaessa terveysasemalta tai hoitavalta lääkäriltäsi. 

Lisätietoja

Mikä on pneumokokki? (THL)

Pneumokokkirokotteet (THL)

Kenelle ilmainen pneumokokkirokote? (THL)
 
Hanna Nohynek
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8246
[email protected]

Mika Muhonen
asiantuntijalääkäri
THL
p. 029 524 7897
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto rokotukset - thlfi