Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita voidaan tarjota myös suuressa lintuinfluenssan riskissä oleville

Julkaisuajankohta 12.9.2023

Eläinten lintuinfluenssaepidemian oletetaan jatkuvan Suomessa lintujen syysmuuton aikana ja turkistarhoilla vielä syksylläkin. Tämän vuoksi THL suosittelee kausi-influenssarokotetta myös erityisessä lintuinfluenssatartunnan riskissä oleville osana kansallista rokotusohjelmaa.

Vaikka influenssarokote ei suoraan suojaa lintuinfluenssatartunnalta, rokotteen on eläin- ja ihmistutkimuksissa arvioitu muodostavan jonkin verran niin sanottua ristireagoivaa suojaa myös lintuinfluenssaa kohtaan. Rokotuksilla pyritään myös välillisesti torjumaan vakavan influenssaepidemian ja pandemian riskiä estämällä uuden ihmisestä toiseen tarttuvan viruksen syntyminen.

Kansalliseen rokotusohjelmaan hankittuja kausi-influenssarokotteita voidaan tarjota kaikille niille henkilöille, jotka työnsä tai muun olosuhteen vuoksi ovat suuressa lintuinfluenssaviruksen tartuntariskissä. Näitä ryhmiä ovat muun muassa

  • turkistarhoilla työskentelevät 
  • siipikarjan parissa työskentelevät
  • virkaeläinlääkärit sekä
  • laboratoriotyöntekijät, jotka työskentelevät lintuinfluenssan näytteenoton parissa.

Näihin ryhmiin kuuluu yhteensä noin 10 000 henkilöä. 

Kansallisen rokotusohjelman rokotteet ovat riskiryhmille maksuttomia ja rokotteen ottaminen on vapaaehtoista. Rokotusten järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet.

Lisätiedot

Influenssarokote (THL)

Lintuinfluenssa (THL)
 
Hanna Nohynek
ylilääkäri
THL
[email protected] 

Otto Helve
johtaja, terveysturvallisuus
THL
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset influenssa - Infektiotaudit ja rokotukset lintuinfluenssa - Infektiotaudit ja rokotukset rokotukset - Infektiotaudit ja rokotukset