Kirjaamiseen on tarjolla tukea kaikille hyvinvointialueen sosiaalihuollon palveluntuottajille - johdon tuki tarpeen

Julkaisuajankohta 30.9.2024 13.55
Uutinen

Sote-organisaatiot ja yksityiset palvelunantajat edistävät aktiivisesti rakenteisen kirjaamisen käyttöönottoa omassa toiminnassaan. Lähiesihenkilöiden ja kirjaamisen kehittäjätyöntekijöiden työtä tukevat kansalliset ohjeet, materiaalit ja verkostot. Myös johdon kannattaa tukea kirjaamistyötä, sillä hyvinvointialueen palvelutietojen kokonaisuuteen tarvitaan laadukasta kirjaamista kaikista alueen palveluista.

Kirjaamisen ohjeet käyttöönoton pohjana 

Ohjeistusta sosiaalihuollon rakenteisen kirjaamiseen löytyy Sosmeta-palvelusta, Kanta-palvelujen käsikirjasta sosiaalihuollon toimijoille sekä Kirjaaminen monialaisessa yhteistyössä -oppaasta. Näiden ohjeiden avulla sote-organisaatiot voivat tukea henkilöstöään kansallisesti yhtenäisen kirjaamistavan omaksumisessa.

Koulutusmateriaalit helpottavat valmistautumista

THL järjestää tukitilaisuuksia ja tarjoaa tukimateriaalia, jotta organisaatioilla olisi koulutuksissaan käytössään ajantasainen koulutusmateriaali. Materiaaleista löytyy esimerkkejä rakenteisesta kirjaamisesta eri sosiaalihuollon palvelutehtävissä sekä tietoa asiakasasiakirjojen käytöstä ja asianhallinnasta. Näitä kysyttiin -tuntien materiaaleihin on koostettu vastauksia kiperimmistä rakenteisen kirjaamisen kysymyksistä. 

Kanta-palveluiden verkkokouluissa Kannan käyttöön liittyviä toimintatapoja voi opiskella joustavasti omassa tahdissa.

Verkostot tukevat tiedon jalkauttamista

THL:n koordinoima Sote-kirjaamisen kansallinen verkosto tarjoaa hyvinvointialueille mahdollisuuden kehittää kirjaamista yhdessä. Sote-ammattilaiset saavat päivittäisen työnsä kirjaamiseen tukea hyvinvointialueilla toimivista kirjaamisen kehittämisen verkostoista ja kansallisia kirjaamisohjeita täydentävistä ohjeistuksista. Jo pitkään toiminut Sosiaalihuollon tiedonhallinnan asiantuntijaverkosto ylläpitää ja levittää valtakunnallisten määrittelyjen ja linjausten tuntemusta sote-organisaatioissa. 

Kansa-koulu-hankkeiden materiaaleja voi hyödyntää edelleen

THL on tehnyt kiinteää yhteistyötä Kansa-koulu-hankkeiden kanssa vuodesta 2015. Hankkeet ovat olleet avainasemassa sosiaalihuollon tiedonhallinnan ja kirjaamisen osaamisen laajentamisessa.

Kansa-koulu-hankkeissa tuotettu tukimateriaali pohjautuu keskeisten kansallisten toimijoiden kirjaamisen tueksi tarjoamaan materiaaliin sekä sosiaalihuollon kirjaamista ohjaavaan lainsäädäntöön. Yhteistyö jatkuu vuoden 2024 toimivan Kansa-koulu 6 -hankkeen kanssa, jossa tunnistetaan, arvioidaan ja soveltuvin osin yhdistetään Kansa-koulun toimintamalleja ja materiaaleja kansallisen kirjaamisen tukeen. Kansa-koulu siirtää materiaaleja soveltuvin osin esimerkiksi Innokylään. 

Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla sostiedonhallinta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla