Koronatartuntojen määrä kaksinkertaistui pitkälti kisaturismin vuoksi 

Julkaisuajankohta 8.7.2021

Uusia koronatapauksia todettiin 1 282 kappaletta viime viikon aikana (28.6.-4.7.) ja noin 960 sitä edeltävällä viikolla (21.-27.6.). Tartuntamäärä on kaksinkertaistunut tätä edeltävään kahden viikon jaksoon verrattuna: Kahden viimeisen viikon aikana tapauksia todettiin yhteensä 2 240, ja niitä edeltävillä kahdella viikolla 1 093. Viikoittainen tapausmäärä oli alimmillaan viikolla 24 (14.-20.6.), jolloin todettiin yhteensä noin 530 tapausta. Uusien tartuntojen määrän kasvua selittää suurimmalta osin EM-kisaturisteilla todetut tartunnat. 

EM-kisamatkalta tulleet tartunnat ovat nyt pitkälti tiedossa ja tarvittavat henkilöt on asetettu karanteeniin. Sairaanhoitopiirit ovat raportoineet THL:lle 6.7. mennessä yhteensä 481 kisamatkoihin liittyvää tartuntaa, ja näistä on raportoitu koituneen 165 jatkotartuntaa. Suurin osa tartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Viikolla 25 yli 40 % todetuista tartunnoista liittyi suoraan jalkapallon EM-kisoihin, ja viikolla 26 vastaava osuus oli 15 %.

Testimäärät kääntyivät nousuun

Kesä-heinäkuun vaihteessa viikolla 26 tehtiin lähes 97 000 koronatestiä, mikä on noin 26 500 testiä enemmän kuin edellisviikolla. Covid-19-tapausten osuus testatuista näytteistä on kahden viimeisen viikon aikana ollut suurempi kuin kesäkuun alkupuoliskolla, ollen 1,4 % viikolla 25 ja 1,3 % viikolla 26. 

Epidemiatilanne heikentynyt osalla alueista 

Epidemiatilanne on osalla alueista heikentynyt. Jalkapallon EM-kisaturismin lisäksi kasvaneita tartuntamääriä selittää lisääntynyt ulkomaanmatkailu ja rajaliikenne sekä Venäjän heikentynyt epidemiatilanne, mutta alueilla esiintyy myös paikallisia tartuntarypäitä ja sosiaalisista kontakteista peräisin olevia tartuntoja.

Osalla alueista tartuntoja todetaan erityisesti kausityöntekijöiden keskuudessa. Kausityöläiset työskentelevät usein keskenään ja toiminta on tarkasti ohjeistettua, minkä ansiosta tapaukset eivät ole johtaneet laajoihin tartuntaketjuihin alueilla. 

Tartuntoja todetaan edellisen viikon tapaan eniten 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä.

Tehohoidon tarve kuta kuinkin ennallaan

Sairaalahoidossa Covid-19-potilaita oli 7.7.2021 sairaanhoitopiirien oman ilmoituksen mukaan yhteensä 44, joista perusterveydenhuollon osastoilla 7, erikoissairaanhoidon osastoilla 30, ja teho-osastoilla 7 potilasta. Tautiin liittyviä kuolemia oli 7.7.2021 ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 976.

Teho-osastojen kirjanpidon mukaan viikolla 26 alkoi kahdeksan uutta COVID-19-potilaiden tehohoitojaksoa. Viime viikkoon verrattuna tehohoidon tarve on pysynyt kuta kuinkin ennallaan.

Koko maassa noin 61 % väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja toisen annoksen 21%.

Suositus: vältä kaikkea matkustamista Venäjälle

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus uusista koronatartunnoista on tasaantunut, mutta on edelleen merkittävä: viikolla 25 puolet tartunnoista (50 %) oli peräisin ulkomailta, kun viikolla 26 osuus oli noin neljännes (24 %). Näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli noin 9 % kaikista tartunnoista viikolla 26.

Venäjän voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee välttämään toistaiseksi kokonaan matkustamista Venäjälle. Kaikessa ulkomaan matkustamisessa tulee käyttää harkintaa, seurata tarkasti kohdemaan epidemiatilannetta ja noudattaa viranomaisten ohjeita, myös palates-sa takaisin kotimaahan.

Lue myös: 

Tilannekatsaus joka viikko myös heinäkuussa

Epidemiologista tilannetta seurataan läpi kesän. Tilannekatsaus julkaistaan torstaisin klo 10.
Tänään julkaistu epidemian seurantaraportti sekä edelliset raportit ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla. 

Lisätietoja

Taneli Puumalainen
osastopäällikkö
STM
[email protected]

Mika Salminen
johtaja
THL
[email protected]

Simopekka Vänskä
erikoistutkija
THL
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi